Parlamentarii au aprobat, cu greseli, o ordonanta a guvernului, astfel incit personalul didactic auxiliar din scoli si universitati pierde la salariu sume care ajung pina la doua milioane de lei.

In primavara anului trecut, cadrele didactice auxiliare din invatamint, precum cercetatorii, laborantii si bibliotecarii din invatamintul superior, au primit mariri de salariu din partea guvernului. Numai ca, in prezent, personalul didactic auxiliar are toate sansele sa ramina fara majorarile salariale.

De vina sint parlamentarii alesi in noiembrie, care au aprobat cu greseli actul normativ elaborat de fostul guvern. "Asa ceva nu se poate. Prin Ordonanta nr. 68/2004, ni s-au acordat mariri de salariu. Dar in anexa 3 a acestui act normativ, care facea referire la personalul didactic auxiliar, nu a fost inclus sporul de stres, el fiind calculat separat. Numai ca atunci cind ordonanta de guvern a ajuns zilele trecute in Parlament, cei care au aprobat-o prin lege au spus ca acest spor este inclus", spune Razvan Bobulescu, presedintele Sindicatului "Alma Mater". In aceste conditii, de luna viitoare, personalul didactic auxiliar nu va mai primi la salariu sporul de stres si va lua, de la caz la caz, o leafa mai mica cu sume cuprinse intre o suta de mii si doua milioane de lei. "Acest lucru arata felul in care lucreaza parlamentarii nostri. Ceea ce au facut ei ori reprezinta o delasare totala, adica ei nu au stiut ce voteaza, ori a fost ceva premeditat pentru a face o economie la bugetul de stat", mai spune Razvan Bobulescu.

Acum, sindicalistii umbla sa indrepte greseala parlamentarilor si au trimis scrisori catre comisiile de invatamint de la Senat si de la Camera Deputatilor, dar si catre ministrul Educatiei, Mircea Miclea. Ei cer guvernantilor sa dea o ordonanta prin care sa indrepte ceea ce au facut parlamentarii si sa redea personalului didactic auxiliar din invatamintul superior sporul pentru stres, respectiv sumele pe care le pierd la salariu. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, ca va da in judecata MEdC in cazul in care ministerul nu va elimina greseala din textul legii, pastrind prevederile din ordonanta. "In primul rind, actul normativ este eronat, fiindca retrage un spor care se cuvine legal intregului personal didactic auxiliar", a precizat Aurel Cornea.

Tensiuni intre profesori si guvern

Aceasta "isprava" a parlamentarilor vine pe fondul unor tensiuni deja acumulate intre sindicalistii din invatamint si actualul guvern. "Noi am solicitat Executivului sa deschida noi negocieri cu noi, avind in vedere ca toti bugetarii au primit, la inceputul acestui an, indexari de salariu, numai noi am fost exclusi", spune Razvan Bobulescu.

Reprezentantii profesorilor i-au scris si presedintelui Traian Basescu si i-au cerut ajutorul in legatura cu indexarea cu 6% a salariilor. Dar, pina in prezent, profesorii nu au primit nimic concret, doar promisiuni. In urma cu doua saptamini, ei au avut o intilnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu care nu a hotarit nimic concret, dar a dat asigurari ca va cauta solutii pentru a mari si salariile profesorilor.

"Nu ne ramine decit sa iesim in strada, iar daca guvernul nu va repara greseala facuta de parlamentari vom declansa greva generala, mai ales ca premierul nu a desemnat o echipa cu care noi sa discutam pentru marirea salariilor. Cu alte cuvinte, negocierile bat pasul pe loc", afirma liderul Sindicatului "Alma Mater".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.