Citeva surprize la cea de-a sasea editie a Premiilor de debut acordate de catre "Romania literara", cu sprijinul Fundatiei "Anonimul". Juriul, alcatuit din redactori ai revistei, s-a reunit in Clubul Prometheus pentru a inmina cele trei premii de anul acesta. Fata de editiile trecute, in acest an numarul nominalizarilor a crescut, dat fiind faptul ca a crescut si numarul editurilor interesate de publicarea autorilor tineri. "Daca generatia mea si a lui Dimisianu ar fi avut parte de atita bagare in seama, am fi fost fericiti", a declarat Nicolae Manolescu, presedintele juriului.

Premii de cite 1.000 de lei

Cele cinci titluri nominalizate anul acesta au fost "Ochi rosii Polaroid", volumul de poezii al Gabrielei Eftimie, publicat la Editura Vinea, "Nascut in URSS", cartea-hibrid a lui Vasile Ernu, publicata la Editura Polirom, eseul "Canon, canonic", al Cosanei Nicolae, publicat la Univers Enciclopedic, volumul de eseuri al lui Alex. Leo Serban, "Dietetica lui Robinson", aparut la Curtea Veche, si volumul de poezie, aparut la Editura Cartea Romaneasca, "Ruj pe icoane", al Liviei Rosca.

Cei trei cistigatori ai acestei editii sint: Vasile Ernu - "Nascut in URSS", Gabriela Eftimie - "Ochi rosii Polaroid", si Cosana Nicolae - "Canon, canonic", fiecare dintre acestia fiind recompensat cu cite un premiu in valoare de 1.000 de lei.

Obisnuit sa fie nominalizat, nu premiat

Vasile Ernu, nominalizat la mai multe premii dupa ce a avut unul dintre cele mai puternice "new entries" din mai toate topurile literare romanesti ale anului trecut, a povestit cu (auto)ironie despre cum s-a obisnuit cu nominalizarile, dar nu si cu premiile. "M-am si gindit ca, daca nu iau nici un premiu, ma apuc sa scriu in rusa."