Manifestantii au cerut demisia Guvernului si au scandat: "Greva generala!" * Principalele revendicari: mentinerea salariilor la nivelul anului trecut si renuntarea la modificarea Codului Muncii

"I-auzi cainii cum latra/Guvernarea bagaboanda!", "Mai intram in Europa/Cand v-o canta la cap popa", "Va sta Codul Muncii in gat/Altceva nu-i de facut?", "Fratilor, nu merge asa/Munca - da si plata - ba". Acestea sunt doar cateva din scandarile sindicalistilor care au defilat ieri in Capitala. Cateva mii de ceferisti, soferi, piloti, marinari si salariati ai metroului bucurestean s-au strans la ora 10.00 in fata Ministerului Transporturilor, cerand Guvernului sa renunte la inghetarea salariilor si la modificarea Codului Muncii. "Anul acesta guvernantii ne-au anuntat ca vom avea crestere salariala zero!", a strigat unul dintre liderii Conventiei Nationale a Transportatorilor, cocotat pe platforma unui camion.

"Sa fie de capul lor!", a reactionat prompt multimea. Ion Radoi, presedintele conventiei si, totodata, deputat PSD, a imbarbatat manifestantii citindu-le mesajele de solidaritate ale federatiilor transportatorilor din Europa fata de lupta lor pentru pastrarea actualului Cod al Muncii. "Radoi, Radoi sa lupte pentru noi!", l-a gratulat multimea. Concluzia discursurilor a fost ca problema se va rezolva, insa tot pe plan local prin mijloace traditionale - greva. Liderul marinarilor a anuntat deja ca in porturi se strang tabele de semnaturi pentru oprirea lucrului. Cei mai indarjiti manifestanti au fost ceferistii. Au venit din toata tara, unii chiar din Satu Mare si Oradea, cu doua sicrie - "Reforma CFR" si "Nivelul de trai" si cu pancarte pe care scria "Nu mai vrem ore suplimentare!", "Ne-am saturat de saracie", "Guvernanti, foamea ne-apasa/ Dati-ne bonuri de masa!".

Dupa o jumatate de ora de discursuri, liderii conventiei au plecat sa-i inmaneze ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, lista revendicarilor. Cand au ajuns la poarta acesta le-a comunicat ca nu doreste sa-i primeasca, dar, cand liderii infierbantati erau pe punctul de a pleca din minister ca sa relateze multimii modul in care sunt tratati, s-a razgandit. Oricum, intrevederea n-a durat mai mult de cateva secunde. Ministrul a luat foile si le-a comunicat sindicalistilor ca nu negociaza sub presiune si ii asteapta in alta zi. "Auziti si voi, asta-i presiune?", a intrebat apoi retoric multimea Ion Molea, unul dintre liderul ceferistilor. "Demisia!", i s-a raspuns. "Pana cand si-o da ministrul demisia, va spun ca o sa-i aducem aminte de cate ori l-om mai vedea ce rol a avut dumnealui in aducerea minerilor la Bucuresti. Sa stie ca ceferistii nu pot fi manipulati cum a facut cu minerii. Atunci a fost negociere sub presiune. Acum ar fi fost doar o discutie tehnica pe probleme ce tin de calea ferata". In jurul orei 12.00, manifestantii s-au incolonat si au plecat spre Piata Victoriei, blocand complet circulatia pe un sens.

Sindicalistii ar fi vrut sa inmaneze lista revendicarilor direct premierului sau macar unui vicepremier, dar n-au gasit in sediul Guvernului decat doi consilieri. Cat au asteptat sa li se intoarca liderii, manifestantii s-au incalzit huiduind si scandand "versuri adaptate" din folclor, Tanase, Cosbuc, Arghezi de genul "Invatati cu toti refrenul/Strigati tare/Jos Guvernul!". In numele premierului, consilierii acestuia le-au promis liderilor sindicali ca vor fi invitati sa-si expuna problemele in cursul acestei saptamani. Este de remarcat faptul ca, pana acum, nici una din echipele care s-au succedat la guvernare n-a avut parte de miting in Capitala in primele trei luni de la instalare.

Ultima ora

"Angajatii din calea ferata nu au nici o sansa in acest an pentru a obtine majorari salariale", a declarat ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, dupa miting. In schimb, vestea buna pentru acestia este ca, in acest an, nu vor fi facute disponibilizari, in ciuda cerintelor FMI. In ceea ce ii priveste pe ceilalti salariati din transporturi, ministrul a anuntat ca, in perioada urmatoare, vor avea loc negocieri pe marginea revendicarilor privind cresterile salariale.

2.000 de sindicalisti au facut sa zdrangane geamurile Prefecturii Valcea

Cea mai ampla manifestare sindicala de dupa mineriada la Ramnicu Valcea s-a desfasurat ieri dupa-amiaza, cand reprezentanti ai salariatilor din toate orasele judetului au manifestat in fata Prefecturii Valcea impotriva proiectului noului Cod al Muncii. Sindicalistii scandau "Codul Muncii vrem sa fie lege, nu sclavie" si "Jos Guvernul". Sindicalistii din cele cinci confederatii nationale au venit cu numeroase pancarte pe care se putea citi: "Sa va fie rusine ca nu traim bine", "1856 - abolirea robiei, 2005 restaurare?", "Nu somajului si saraciei", "Alo, se aude? Pai, pana cand ne chinuiti?", "Cu guvernanti de ocazie, tara e-n prapastie". In mijlocul manifestantilor, o sapa din lemn statea ridicata, pe care scria: "Asa am ajuns". Liderii judeteni de la cele cinci confederatii sindicale si lideri de sindicat de la marile intreprinderi au vorbit la microfon despre implicatiile aplicarii prevederilor noului Cod al Muncii. Manifestantii au huiduit reprezentantii Guvernului in teritoriu si au strigat continuu "Jos Guvernul". Daca solicitarile lor nu vor fi solutionate, sindicalistii valceni vor lua parte la euromitingul programat sa aiba loc in 18-19 martie la Bruxelles. Reprezentantii Prefecturii au discutat cu liderii sindicatelor si au promis ca vor inainta Guvernului solicitarile lor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.