Exploatarea sexuala, exploatarea prin munca sau, mai rau, pentru prelevarea de organe - iata cele mai intalnite forme ale sclaviei secolului in care traim. E infricosator ca toata lumea cunoaste formele si consecintele traficului de carne vie, dar de prea putine ori se poate actiona concret pentru stoparea lor. si mai infricosatoare e "puterea financiara a traficantilor", explica reprezentantul OIM Daniel Kozak. Reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane au tras un semnal de alarma indemnand populatia sa constientizeze riscurile pe care si le asuma la semnarea unor contracte dubioase pentru strainatate.

"Vorbim de atatea ori despre traficul de fiinte umane si nu stiu cum se face ca acesta ramane decat la stadiul de simpla stire si pare a nu mai sensibiliza pe nimeni", spunea ieri reprezentantul Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) in Romania, Daniel Kozak, la lansarea ghidului "NU traficului de fiinte umane".

Alaturi de acesta, reprezentanti ai Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane (ANITP) si ai ONG-urilor au subliniat necesitatea constientizarii fenomenului, ca unul din flagelurile lumii in care traim, a carui amploare devine tot mai insemnata.

Reprezentantul OIM a atras atentia asupra faptului ca oamenii care vor sa munceasca "afara" pot fi lesne pacaliti, ajungand sa fie exploatati. Mai grav e faptul ca unele contracte implica pierderea de garantii materiale, se ajunge la santaj, obligarea la prostitutie, violenta. "Am descoperit un contract prin care o femeie era obligata sa munceasca un an, altfel isi pierdea casa. Au fost cazuri in care am constatat ca oamenii urmau sa lucreze pentru firme inexistente", a exemplificat Kozak. Acesta i-a sfatuit pe toti cei ce pleaca la munca sa nu-si instraineze actele, sa-si faca xerocopii, iar daca descopera clauze dubioase in contract, sa se informeze. in acest sens, exista un telverde -

0800 800 678, la care specialistii pot raspunde solicitarilor si verifica veridicitatea contractelor.

Potrivit monitorizarii ANTIP, in perioada august 2006-martie 2007, alaturi de alte doua cotidiane centrale, ziarul "Curentul" a publicat cele mai multe articole din media romaneasca pe tema traficului de persoane.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.