Guvernul de la Varsovia spera ca economia tarii isi va reveni cu ajutorul lucratorilor romani

Polonia de astazi poate fi Romania de peste doi-trei ani. Economia acestei tari se confrunta cu probleme grave din cauza penuriei de personal. Guvernul de la Varsovia spera sa rezolve aceasta criza cu ajutorul fortei de munca importate din noile
state intrate in Uniunea Europeana. Romanii sunt preferati pentru constructii, sanatate, industrie navala si agricultura.

In timp ce statele comunitare nu stiau cum sa ne anunte ca integrarea nu ne va deschide portile pietei muncii, guvernul polonez facea planuri cum sa atraga muncitori din tara noastra intr-o economie unde principala caracteristica este penuria de personal. Lucratorii calificati romani au toate usile deschise catre firmele din Polonia.

Caz special

Dintre toate statele membre UE, Polonia reprezinta un caz special atunci cand vine vorba despre piata muncii. Aderarea acestei tari s-a soldat cu o migratie masiva a populatiei catre alte zone, lasand in urma un vid de personal in majoritatea sectoarelor economice. Santierele navale, firmele de constructii si instalatii sufera din cauza unei crize de muncitori fara precedent. Penu-ria de lucratori este atat de accentuata, incat afaceri care ar trebui sa se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene sunt in pericol. Potrivit unor estimari facute de guvernul polonez, doar in constructii este nevoie de peste 150.000 de oameni.

Somaj ridicat

Cazul Poloniei este cu atat mai ciudat, cu cat in aceasta tara rata somajului este una foarte ridicata. Conform statisticilor date publicitatii de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata in ultimul trimestru al anului 2006, in Polonia numarul posturilor a fost redus cu 16.437 de locuri. Dar, in acelasi timp, au fost create alte 28.698 de noi joburi. Motivele care au dus la aceste schimbari sunt: restructurarile interne (in 60 la suta din situatii), falimentul (14 la suta din situatii) si fuziunea unor firme (12 la suta). Schimbarile profunde carora a trebuit sa le faca fata economia acestui stat au dus la aparitia unei crize de personal, in ciuda faptului ca rata somajului depaseste opt la suta.

Specialistii spun ca explicatia este aceea ca migratia masiva din ultimii trei ani s-a soldat cu imputinarea numarului de lucratori calificati, in Polonia ramanand in general persoanele cu o pregatire slaba, care nu pot face fata joburilor oferite pe piata. Din acest motiv, guvernul de la Varsovia incurajeaza importul de muncitori din Romania si Bulgaria.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.