Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor comemoreaza moartea, in aceeasi zi, a aceluiasi an (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, si Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniola. De asemenea, 23 aprilie este ziua de nastere a multor oameni care au slujit penita, cum ar fi Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla si Manuel Meja Vallejo.

Consiliul general al UNESCO a hotarat decretarea, in 1995, a Zilei Mondiale a Cartii si a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic nasterea si moartea acestor scriitori si totodata pentru a incuraja lectura, un fenomen in scadere dramatica. Prima Zi Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor a fost marcata la 23 aprilie 1996. Ideea marcarii acestei zile la 23 aprilie a fost oferita de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare in care este sarbatorit Sf. Gheorghe (Sfantul Jordi) si este comemorat Miguel de Cervantes, alaturi de Willaim Shakespeare.

In aceasta zi, in Spania, inca din Evul Mediu, fetele si femeile primesc flori, iar barbatii - carti. Obiceiul oferirii cartilor a fost practicat dupa 1616, anul in care au murit Miguel de Cervantes si Willaim Shakespeare. In aceasta zi, in aproape toate tarile lumii au loc omagii inchinate cartii, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor, si, implicit, cititorilor. In toata lumea sunt organizate expozitii de carte, lecturi publice si tot felul de alte manifestari menite sa incurajeze si sa popularizeze lectura - o activitate intrata oarecum in dizgratie.