Alexander Balanescu va concerta luni, la Teatrul National din Bucuresti.

Balanescu va interpreta, printre altele, coloana sonora din filmul "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu, pentru care muzicianul a primit de curind Premiul Gopo pentru cea mai buna muzica originala.

Scolile si cariera

Balanescu este considerat unul dintre cei mai vizionari violonisti contemporani, dar si un prolific compozitor. Nascut in Romania, el si-a facut studiile la renumite scoli de muzica din Ierusalim, New York si Londra, oras in care s-a si stabilit. In anii ‘80 a lucrat alaturi de cele mai importante grupuri de muzica ale momentului, in 1979 devenind liderul grupului Michael Nyman cu care a concertat in intreaga lume. A inregistrat si cintat alaturi de Pet Shop Boys, a facut parte din Arditti Quartet si a infiintat Balanescu Quartet, faimos in Europa si in Statele Unite. In Romania a cunoscut un mare succes cu proiectele "Insula", alaturi de Ada Milea, si "Maria T"- Balanescu Quartet.

"Insula"

Intors in tara, ca invitat la un festival de muzica contemporana, in 1992, Alexander Balanescu si-a dorit foarte tare sa colaboreze cu artisti romani. Mai tirziu, un prieten i-a pomenit de Ada Milea, si, desi reticent la inceput, s-a hotarit s-o intilneasca. Despre intilnirea lor, Ada povesteste cu umor: "Eram la gara cu biletul in mina, cu trenul in fata, chiar linga usa deschisa a vagonului. A sunat telefonul. Mi-a zis ca sta citeva zile in tara si m-a intrebat cind m-ar putea vedea. Eu am zis: in zece minute, e bine? Si-am dat dracului si tren, si bilet, si tot". Apoi, a considerat ca cineva i-a jucat o festa: "Imi si imaginam cine a facut poanta. Credeam ca e Radu Afrim care ma certase cu ceva timp inainte ca nu auzisem cine e Balanescu".

De la momentul primei intilniri au trecut mai bine de patru ani pina cind a aparut "Insula", un spectacol inedit dupa Gellu Naum, o nebunie creata de Ada care, dupa cum zice, stie doar patru acorduri ("Care e al patrulea?" glumeste mereu Balanescu, ajuns la acest moment al povestirii) si de un virtuoz de geniu al viorii. Pe Balanescu, colaborarea cu Ada l-a ajutat sa iasa de sub robia partiturii, iar Adei i-a largit registrul muzical. Spectacolul a fost o metafora frumoasa creata "pentru o multime de singuri".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.