Nu este pentru prima data cand regizorul Andryi Zholdak monteaza "Othello" pe scena Teatrului din Sibiu.
In 2003 regizorul ucrainean a castigat premiul Uniter pentru Cel mai bun spectacol cu o adaptare dupa acelasi text shakespearian. Anul acesta, Zholdak este prezent in programul Sibiu, Capitala Culturala a Europei, cu mai multe proiecte. Doua spectacole au avut premiera in mai putin de o saptamana, la sfarsitul lui martie, la Teatrul Radu Stanca, "Viata cu un idiot" si apoi "Othello?!". Sapte actori au fost schimbati din vechea montare, majoritatea personaje principale, Desdemona, Iago, Cassio, exceptandu-l pe interpretul lui Othello, Constantin Chiriac, directorul teatrului din Sibiu. In locul regretatului Virgil Flonda, (actor caruia ii este dedicat acest spectacol) in rolul lui Iago a fost distribuit Catalin Patru, regizorul subliniind faptul ca in acest fel Iago si Cassio sunt jucati de actori de aceeasi varsta.

O adaptare libera dupa tragedia lui Shakespeare, montarea de la Sibiu este mai degraba o cautare viscerala, lipsita de sensuri, intr-un paienjenis freudian. Nimic din poezia tragica a textului shakespearian, nimic din acea cautare a sinelui atat de vie in tragedia shakespeariana, nici o punte de comunicare, nici un indiciu. O lume opaca, violenta, golita de sens si lipsita de timp. Un Othello rescris de Freud. Zholdak nu monteaza un Othello "contemporan cu noi", ci il reinventeaza. Cu personaje-marioneta, suprapuse peste imagini gandite cu o minutiozitate exasperanta, cu gesturi simbol impinse pana la limita suportabilului, noua montare de la Teatrul Radu Stanca este, dupa cum a declarat regizorul la conferinta de presa, cea care va pune capat perioadei teatrului vizual, in ceea ce-l priveste: "Zholdak a terminat cu teatrul vizual. Vreau sa lucrez cu actori care sa spuna textul, vreau sa ma dezvolt in directia profunzimii, a adancurilor. Daca as fi facut azi <> ar fi fost si mai mult text, dar e facut in acea perioada in care Zholdak nu iubea textul. S-a insistat pe ceea ce era dincolo de text."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.