Intre pictorul olandez Vermeer si scriitorul americano-britanic Henry James, exista o certa asemanare. Primul picta tinere femei in diverse ipostaze, scriitorul isi alegea personajele principale dintre fetele destul de naive ca sa se lase seduse de venali vanatori de zestre.

Acesta este si cazul prezentat de curand intr-un frumos film difuzat de TVR.Cultural. Este vorba de "Portretul unei doamne", excelenta ecranizare a unui roman de H. James. Rolul prea increzatoarei fete era interpretat de Nicole Kidman, iar ticalosul nu era altul decat marele actor John Malkovich. Aproape simultan a aparut in librarii cartea aceluiasi autor : "Piata Washington". De asta data, eroina, Catherine Sloper este progenitura unui medic, o fata lipsita de farmec, nici prea inteligenta, dar avand puritatea tineretii. Tatal ei este foarte bogat, un tip sever si rece, purtand in suflet durerea unei sotii pierdute prea devreme, si perfect constient de limitele fiicei sale. Aceasta este ea insasi mostenitoarea unei averi considerabile, lasata de mama ei. Doctorul Sloper pare a fi singura stavila impotriva casatoriei Catherinei cu Morris Townsend, un tanar chipes, maestru in arta seductiei, dar care nu are nicio meserie si nici nu e prea dornic sa munceasca. Alaturi de cei trei, mai apare si doamna Penniman, matusa Catherinei, o vaduva care, in prostia ei, se viseaza ingerul protector al iubirii "sincere" de care Townsend ar fi animat pentru mediocra nepoata. Biata vaduva comite gafa dupa gafa, care nu izbutesc decat sa inrautateasca situatia fetei. James a fost un autor prolific, scriind peste 2o de romane, 112 povestiri, si 12 piese de teatru. Nascut la New-York in 1843, a calatorit mult in Europa. Desi asemanat cu Dickens, James a declarat ca a deprins mestesugul scrisului de la Balzac, mai mult decat de la oricare altul. Dar ca si acesta, in ciuda marelui numar de lucrari publicate, a fost mereu in lipsa de bani. Edith Warton, o prietena a sa, a aranjat, in secret, ca editura sa-i acorde lui Henry James un avans de 8000 de dolari pentru romanul "Turnul de fildes".

De fapt, erau bani din drepturile ei de autor. Faptul ca englezii il socotesc de-al lor, desi avea origine americana, se datoreaza si atitudinii lui James din 1915, cand a solicitat cetatenia britanica, in semn de protest pentru ezitarile Statelor Unite de a intra in razboi alaturi de aliati. Un an mai tarziu insa, Henri James a decedat. Multe din cartile lui au devenit filme. In afara de "Portretul unei doamne", despre care am pomenit, romanul "Inocentii" a fost adaptat pentru cinema de Truman Capote, interpreti fiind Deborah Kerr si Michael Redgrave. Ruth Pawer Jhabala a fost regizoarea filmului "Bostonienii", interpretat de Christopher Reeve si Vanessa Redgrave. In anul 2000, ecranizarea romanului "The Golden Bowl" (Cupa de aur) a fost regizat de James Ivory, cu Uma Thurman si Nick Nolte in rolurile principale. In ce priveste "Piata Washington", acest roman a fost ecranizat de doua ori.

Prima versiune dateaza din 1947, fiind regizata de William Wyler, iar a doua, filmata in 1997, a avut-o ca regizoare pe Agniezka Holland. Rolul doctorului Sloper l-a jucat Albert Finney. Am citat numai o parte din filmele ecranizate dupa romanele lui Henry James. Si totusi, el a murit sarac. Poate mostenitorii lui, daca or fi existand, s-au imbogatit!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.