Cunostintele de limbi straine ale elevilor din statele Uniunii Europene vor fi testate incepind din 2009.

Elevii cu virste cuprinse intre 14 si 16 ani, din tarile membre UE, vor fi supusi unor teste pentru verificarea cunostintelor de limba straina. Comisia Europeana a anuntat vineri ca va cere statelor elaborarea unui test comun pentru limbile engleza, franceza, germana, spaniola si italiana - idiomurile europene cele mai cunoscute. Aceasta decizie vine ca parte a eforturilor Uniunii de a promova multilingvismul, relateaza Reuters. Intre 4.000 si 5.000 de elevi din fiecare stat UE vor fi supusi unor teste de limba incepind din 2009, a declarat purtatorul de cuvint al Comisiei Europene.

"Vom analiza situatia"

Scopul acestui demers "este de a identifica metode eficiente de invatare a limbilor straine pentru a consolida schimbul de experiente pozitive intre statele membre", se arata intr-un comunicat semnat de Jan Figel, comisarul european pentru Educatie.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, nu cunoaste aceasta initiativa, insa, "pina se va da directiva, fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa-si dea cu parerea", dupa cum spune ministrul. "Dupa ce vom analiza situatia, vom avea si noi un punct de vedere argumentat", explica Cristian Adomnitei. In Romania exista 2,5 milioane de elevi care invata limba engleza, iar 15.000 de profesori le predau aceasta materie. Peste 1,3 milioane de elevi invata franceza ca prima limba moderna, iar peste 1,2 studiaza engleza. Restul, de aproximativ 120.000 de elevi, studiaza ca prima limba germana, rusa, spaniola, italiana, greaca si portugheza. Doar 50 de scolari studiaza japoneza si norvegiana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.