Nanotehnologia nu mai e de mult un vis pentru cercetatorii din intreaga lume, care planuiesc sa "invadeze organismul uman cu masinarii de dimensiuni microscopice in stare sa poata vindeca orice afectiune", informeaza revista "Discover".

Nanorobotii se vor putea alimenta cu energie direct din celulele umane, folosind stimulii electrici pe post de combustibil si se vor putea monta si demonta in functie de misiunea pe care o au de indeplinit.

Conform specialistilor, o data cu dezvoltarea nanotehnologiei, oamenii nu vor mai avea nevoie sa apeleze la medicamente sau la tratamentele medicinei traditionale, pentru ca orice boala va putea fi vindecata inca de la nivelul celulelor.

Diabetul, tratat cu microroboti

Cercetatorul Carlo Montemagno, de la Universitatea americana Cornell, a construit un motor biomolecular, mai mic decat a cincea parte dintr-o globula rosie. Acest lucru a fost posibil folosind o proteina luata de la bacteria Escherichia coli, careia i-a fost montat apoi un dispozitiv nanotehnologic. "in timp, vom reusi sa introducem in celule nanoroboti care sa poata vindeca bolile inca din fazele incipiente", a declarat omul de stiinta.

Prima folosire medicala a nanotehnologiei implantabile a avut loc la Universitatea din Illinois, unde, sub directa indrumare a cercetatorului Tejal Desai, a fost introdus in organismul bolnavilor de diabet un nanodispozitiv care le permitea sa nu se mai injecteze cu insulina. Dimensiunile unui por al acestui microrobot sunt de 20 de nanometri, in conditiile in care un fir de par are 100.000 de nanometri.

Peste inca zece ani, medicina va fi in mod sigur dominata de microrobotii care pot muta celulele dintr-o parte in alta, le pot coordona activitatea sau le pot distruge in cazul in care se dezvolta anormal. Mai mult decat atat, specialistii de la Universitatea din Texas au elaborat o veritabila statie de alimentare pentru nanoroboti, care, odata introdusa in organismul uman, produce electricitate folosind glucoza si oxigen. Acest dispozitiv va putea asigura in viitor energia necesara pentru orice interventie a doctorilor nano-roboti.

Microspionul video din organism

Robotul PillCam COLON este prima camera video robotizata care urmareste intreg circuitul colonului, detectand anomaliile si transmitand imagini cu acestea. "Folosirea lui PillCam este foarte avantajoasa pentru ca este noninvaziva si surprinde colonul in starea lui de activitate normala", a declarat doctorul Rami Eliakim, de la Centrul gastroenterologic Rambam, din Haifa, Israel.

Diagnostic cu viteza luminii

Un tesut biologic, care lumineaza cand substantele chimice vitale din organism sunt intr-o cantitate amenintator de mica, pare a fi solutia pentru cel mai rapid diagnostic.

Turnul de control al celulelor
Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au elaborat un veritabil turn de control al activitatii celulelor, cu ajutorul caruia ajuta anumite gene si hormoni sa se manifeste.

Nanoroboti kamikaze

Nanoparticulele care sunt capabile sa caute si sa se lipeasca ulterior de celulele tumorilor, pentru ca mai apoi sa le distruga, au fost considerate mult timp un pas urias pentru medicina.

Bratul chirurg

Microrobotul in forma de brat poate muta obiecte de dimensiunile unei celule

Baterie pentru nanoroboti

Dispozitivul este o veritabila statie de alimentare cu energie pentru nanoroboti. Introdus in corp, acesta poate produce electricitate folosind glucoza si oxigenul din sange.

Microcabinet medical

Specialistii de la Universitatea din Basel au reusit sa elaboreze un minicabinet medical robotizat care se activeaza in organism doar in cazul unor secvente specifice de mutatii ADN si elibereaza mici doze de medicament.

Ucigasul diabetului

O capsula nanorobotizata care protejeaza celulele pancreatice prelevate din sangele unui porc e tratamentul-minune impotriva diabetului.

Bomba inteligenta

Nanorobotul e capabil sa duca un medicament chiar in interiorul unei celule, sa-i monitorizeze eficienta si sa emita rapoarte catre centrul de control.

Elicopterul microscopic

Specialistii au elaborat un nanorobot capabil sa se deplaseze si sa se alimenteze singur cu energie in corpul uman. Acesta poate fi folosit ca o veritabila masinarie de carat nano-roboti in interiorul organismului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.