interviu cu soprana Simonida Lutescu, interpreta Violetei

Concursurile internationale castigate, rolurile de pana acum au condus, iata, la recentul dvs. debut in "Traviata", pe cea mai importanta scena lirica a tarii, Opera Nationala din Bucuresti. Ce inseamna, pentru o soprana atat de tanara, rolul Violetei ?

Dintotdeauna, rolul Violettei din "La Traviata" de Verdi, datorita dificultatilor sale vocale si interpretative, mi-a indus o stare de teama. Fiind o fire ambitioasa, m-am straduit sa-mi depasesc limitele, sustinuta de fostul director al Operei Romane, regretatul Ludovic Spiess. Imi amintesc cand, in urma cu ceva timp, maestrul m-a invitat in biroul dansului si mi-a spus sa ma pregatesc pentru acest rol. Proiectul de atunci a devenit realitate in acest an, la inceputul caruia am avut premiera cu "Traviata" .

Ce ati simtit cand vi s-a propus aceasta celebra provocare?

O mare emotie, combinata cu sentimentul de mandrie. Si cum sa fie altfel, din moment ce "Traviata" reprezinta visul oricarei soprane. Debutul l-am avut alaturi de un tenor din Mexic, Hector Lopez, un foarte bun coleg, cu o voce si sensibilitate aparte. Iar la al doilea spectacol, din 19 aprilie, il voi avea partener pe Marius Manea, un tenor tanar, cu un timbru vocal de exceptie.

Exista asemanari intre dvs. si eroina lui Verdi?

Nu m-am gandit pana acum la acest lucru, dar cu certitudine nu mi-as dori sa fiu o curtezana de lux sau sa mor de tuberculoza. In schimb, mi-ar placea sa dispun de forta si de puterea de sacrificiu de care a dat dovada aceasta femeie, pentru dragostea ei.

Artistii se plang mai totdeauna de dictatura regizorilor. La repetitiile pentru"Traviata" s-a intamplat sa vi se ceara sa faceti ceea ce nu simteati?

Intr-adevar, regizorii din ziua de astazi au o viziune moderna, ce depaseste cu mult tiparele clasice, dar nu a fost cazul in privinta "Traviatei". Nu pot sa afirm ca exista chiar o dictatura, cel putin eu nu am simtit-o pana acum. Daca am avut insa vreo nelamurire legata de regie, am cerut explicatii, iar totul s-a rezolvat din mers.

Ce inseamna sa fii vedeta a Operei Nationale?

Nu stiu ce inseamna sa fii vedeta a Operei Nationale, pentru ca nu ma consider decat un bun artist liric, care a avut sansa sa ajunga pe prima scena lirica a tarii. In mod firesc, m-am straduit sa-mi interpretez cat mai bine rolurile, pentru a aduce bucurie in sufletele oamenilor. Satisfactia cea mai mare, de fapt rasplata muncii mele, este atunci cand, la sfarsitul spectacolului, lumea se ridica in picioare si aplauda minute in sir.

Ce concesii n-ati face niciodata de dragul profesiei si al gloriei?

Niciodata nu as renunta la cariera mea lirica de dragul unor mari castiguri materiale. Acum, va fac si o marturisire: in urma cu cateva luni, o agentie de impresariat artistic mi-a propus sa cant pe un transatlantic de lux, timp de 6 luni. Desigur, era un contract foarte avantajos si tentant, dar l-am refuzat fara sa stau o clipa pe ganduri.

"Traviata" este visul tuturor sopranelor si dvs. vi s-a indeplinit. Ce urmeaza, in viitor?

Cu ajutorul impresarului meu, sper sa se concretizeze cateva contracte pe scenele din Europa, dar prefer sa nu vorbesc despre asta, din superstitie.

La ce tenor visati sa va devina partener de scena?

L-am adorat pe Franco Corelli si mi-ar fi placut sa-l am partener de scena, dar, din pacate, apartinem unor perioade de timp diferite. Dintre tenorii contemporani, il admir cel mai mult pe Placido Domingo.

Se spune ca in Opera, artistii nu pot avea modele, pentru ca, fireste, cine copiaza e lipsit de originalitate, deci esueaza. Totusi, care sunt sopranele - reper pentru dvs.?

Maria Callas, Renata Scotto, Joan Sutherland, Te Kanawa, Renee Fleming, Schwarzkoph si, nu in ultimul rand, Maria Slatinaru Nistor, care imi este profesor si mentor de 14 ani. Asta nu inseamna, insa, ca am incercat vreodata sa le imit. Pana la urma, in ciuda admiratiei, trebuie sa ai personalitatea ta.

La editia din 2005 a Festivalului Enescu ati interpretat rolul Antigonei din "Oedip". Anul acesta veti fi prezenta in festival?

Deocamdata, nu stiu care vor fi spectacolele incluse in Festivalul Enescu, din acest an.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.