Nu e de invidiat primarul Gheorghe Radu, din Ocnele Mari: calamități provocate de surparea pămantului pe care sunt case, gospodării, proprietăți, oameni, animale; demolări, exproprieri, parlamentări, negocieri, certuri cu victimele; lupta cu prejudecățile, cu spiritul unor neamuri proaste care vor să profite de situație, cu speculanții.

Apoi sunt hoții, paraziții de care nicio colonie de albine lovită de calamitate nu scapă, darmite o stațiune balneară, care candva era prosperă, iar azi și-a pierdut titlul ca atare. Oameni care s-au imbogățit legal de pe urma despăgubirilor, oameni care au sărăcit, oameni care s-au nenorocit, bătrani disperați și resemnați care se despart cu greu, sau nu se despart, de locul unde au trăit o viață, tineri care, plini de banii despăgubirilor, se bucură că au scăpat, anonimi și liberi, in cine știe ce metropolă populată de mulți caini cu covrigi in coadă. O dinamică fabuloasă. Incerc să redau o fotografie a realității de aici. Ce spun autoritățile, care e situația de fapt și ce spun oamenii. Cine e de vină? Poate, iar!, regimul vechi cu politica de industrializare forțată, schimband destine, structuri sociale, rupand mătci. Nu e vreme insă de lamentări.

Cate familii mai sunt de stramutat?

"Realitatea ne impune și vor trebui să fie strămutate peste 500 de gospodării care sunt situate in campurile de sonde 3 Ocnița, 3 Goruniș, 3 Lunca și 4 Lunca. Spun că este necesară strămutarea lor, avand in vedere că ne aflăm in fața unei situații create acum mai bine de 40 de ani, cand s-a industrializat zona."

Ce-i de făcut?

"Vor trebui să fie strămutați locuitorii din campurile de sonde pentru securitatea vieții lor și a proprietăților lor. Noi am propus Ministerului Economiei și Comerțului zone de siguranță in care să poată fi strămutată populația, zone ale căror terenuri trebuie in schimb să fie achiziționate de la actualii proprietari, nu din patrimoniul localității, de unde putem să punem la dispoziție aproximativ șase hectare. Prefectura Valcea a venit cu o locație care, dacă va fi acceptată de populație, poate fi pusă la dispoziția ei. Mai ales că este aproape de utilități, de drum, apă, gaz etc. Noi nu suntem incantați, căci duce la pierderea a 200 de familii din raza localității. Și așa, odată cu evenimentele astea (din 2001-2005), bugetul s-a subțiat, lipsind taxele, impozitele pe care le-ar fi plătit aceste familii. Plus taxele din inchirierile sezoniere, suntem totuși o stațiune balneară. Cateva sute de familii se ocupau cu inchirieri, prestări servicii, comerț, agroturism. Toate și-au pierdut afacerile fiindcă zona e nesigură. Nu ne convine, dar decizia va fi in mainile cetățenilor. Tinerii vor să plece, nu putem să-i impiedicăm. Ceilalți - varstnicii care au morții, rudele, proprietăți și in alte zone - vor să rămană."

Unde vor să rămană localnicii?

"Nu or să poată să-și aleagă locul individual. Cei care au produs strămutarea trebuie să cumpere aceste terenuri. Mă bucur și mă intristez in același timp că sunt mulți proprietari care au terenuri. In zonele de evacuat sunt peste 300 de proprietari. Este și un avantaj, și un dezavantaj. Avantaj este că nu se poate pune la indoială seriozitatea noastră, fiind 300, nu poți să aranjezi. Administrația cade puțin la pace cu cel care vinde. In schimb, achiziția este mai greoaie. Ne-am gandit foarte mult și la cheltuielile suplimentare pe care le-ar face statul. Fiindcă este normal, in partea cealaltă, in locurile oferite de prefectură sunt condiții de infrastructură in mare parte asigurate, cu cheltuieli mai mici cu circa 30 de miliarde, decat aici. Aceste cheltuieli se pot compensa cu brio, dacă luăm in calcul că toți cetățenii implicați au și păduri, plecand undeva la 10-20 km va trebui să-i despăgubim . Aceiași cetățeni mai au terenuri și in alte zone ale localității, nu numai pe langă casă. Chiar dacă ei sunt puțin in varstă fără simțul pieței, au și ei copii, deștepți, și in mod cert vor cere despăgubiri la prețurile zilei. Or, atunci, cetățeanul, rămanand in localitate, va putea in continuare să iși exploateze aceste resurse. Un caz: cinci gospodării ale familiei Șchiopu, care nu a vrut să plece. Intre timp, doi dintre aceștia s-au mulțumit și acceptă strămutarea."

Mai vin oameni aici, la tratament?

"Am fost extraordinar de incantat cand, in cea de-a doua jumătate a anului trecut, am avut turiști ca acum zece ani. Unii au inceput să cumpere și proprietăți. Uneori, mă intreb ce ii indeamnă. Ori se gandesc că prețurile nu sunt incă foarte mari, ori că vom avea un reviriment puternic in viitor."

Primarul Gheorghe Radu explică:

"Problemele pe care le am in momentul de față, referitoare la situația prăbușirilor din campurile de sonde, se rulează in jurul necesității strămutării in perioada imediat următoare a 104 gospodării, care sunt situate in mare parte pe direcția probabilă de scurgere a saramurii. Ea va fi ejectată in urma lucrărilor de detensionare a campului unu de sonde Țeica."