Prima parte din emotiile stirnite de versiunea internationala a prestigiosului Premiu literar Man Booker s-au cam consumat. Au fost anuntati finalistii, iar de acum urmeaza doua luni si ceva de pariuri virtuale, declaratii de presa si articole despre scrierile candidatilor. Iar lista e plina de nume mari si de personalitati puternice.

Acest premiu se diferentiaza de celebrul Man Booker Prize (la care pot candida scriitori din Marea Britanie, Irlanda, Commonwealth si fostele colonii britanice) prin faptul ca se acorda o data la doi ani, unor autori de proza de orice nationalitate, cu conditia ca opera lor sa fi fost scrisa sau tradusa in engleza. Versiunea britanica se acorda pentru un roman anume, iar cea internationala pentru intreaga opera. Si, desigur, norocosul cistigator trebuie sa fie in viata. Spre deosebire de cele 50.000 de lire oferite o data cu versiunea britanica, cea internationala ii aduce cistigatorului sau 60.000 de lire sterline, adica aproximativ 120.000 de dolari. La prima editie, in 2005, premiul a fost oferit scriitorului albanez Ismail Kadare.

Canada, la concurenta cu UK

Lista de 15 finalisti de anul acesta cuprinde trei canadieni - Margaret Atwood, Michael Ondaatje si Alice Munro, trei britanici - Salman Rushdie, Ian McEwan si Doris Lessing.