”Arcul de triumf” a fost inventat de romani, pentru a sarbatori o mare victorie a unui imparat sau pentru cinstirea acestuia, astfel ca el sa ramana in memoria urmasilor.

Daca veti vizita Roma, merita sa va opriti in fata a trei arcuri, dintre cele mai semnificative. Incepem cu Arcul lui Constantin. Acesta se afla in apropierea Coliseumului, este relativ mai recent si mai bine conservat. El a fost inaugurat in anul 315 (d.Cr.) pentru a glorifica victoria imparatului impotriva lui Maxentian. Acesta, dupa ce renuntase la titlul de "Augustus", se auto-incoronase imparat in Galia, in orasul Arlete (Arles). Intrand in conflict cu Constantin cel Mare, care era suveranul legitim, Maxentian este infrant si obligat sa se sinucida. Curios este insa faptul ca Arcul nu pomeneste despre religia crestina, desi imparatul o adoptase ca religie de stat, botezandu-se el insusi si mama lui, Elena. Aceasta a intreprins o expeditie arheologica in Palestina, unde identificase Crucea Rastignirii, locul de nastere si mormantul lui Iisus, fiind apoi sanctificati, si ea si fiul ei, imparatul.

Arcul are trei deschideri si desi este dedicat lui Constantin cel Mare, a fost impodobit mai curand cu elemente din timpul imparatului soldat si filosof, Marcus Aurelius (161-180). Aceasta se explica prin faptul ca sculptorii ultimei perioade imperiale foloseau frize si fragmente din monumentele mai vechi. Unele basoreliefuri fusesera preluate din monumentul care celebra victoria lui Traian asupra dacilor. Cele7 medalioane cu diametrul de 2 metri, care impodobesc fatadele din Nord si Sud, apartin unui arc al lui Hadrian, iar cele 8 statui infatisand prizonieri daci, provin din Forul lui Traian.

In Forul Roman domina Arcul lui Sepimiu Severus, construit in 203 (d.Cr.), si care era dedicat copiilor sai, Caracalla si Geta. Numele celui de-al doilea a fost sters (asa cum se mai intampla si in zilele noastre), dupa ce Caracalla il ucisese.

Mai asemanator cu cele moderne, mai simplu si mai sobru este Arcul lui Titus, care este si cel mai vechi, fiind ridicat in anul 81(d.Cr). El are o singura deschidere. Faimoase sunt basoreliefurile dinauntrul arcului, reprezentand prada de razboi adusa din Ierusalim , dupa distrugerea Templului. Astfel sunt infatisate aducerea altarului si a marelui candelabru cu sapte brate, in intregime din aur de 24 carate. Comorile din templul lui Solomon, de fapt celui de-al doilea templu, primul fiind demolat de Nabudoconosor, si reconstruit 70 de ani mai tarziu, in jurul anului 515 (i.Cr), au dat nastere la multe legende, inclusiv in ce priveste marea bogatie a Templierilor, atat de discutata in zilele noastre.
Desigur, mai exista si alte arcuri de triumf la Roma, dar acestea sunt in stare de ruina si mai putin importante. Dar daca vizitati Capitala Italiei, cele trei arcuri descrise mai sus, trebuie sa le vedeti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.