Viitorul autoturismului dumneavoastra este pe cale de a se schimba, cel putin din punctul de vedere al aspectului cromatic. O serie de cercetatori si specialisti in vopsea pentru masini au plecat la atac.

Ei creeaza adevarate opere de arta pe patru roti ale caror culori se schimba in functie de unghiul din care sint privite. Astfel, este posibil ca o masina roz sa se transforme intr-una alba intr-o secunda. Culorile care isi schimba pigmentii nu sint o descoperire noua in domeniu, dar prin intermediul tehnologiei avansate au intrat in vizorul iubitorilor de autoturisme care s-au delectat cu pigmentii jucausi la diferite tirguri auto. Brusc, vechile vopsele au devenit plictisitoare si neatractive. La salonul auto din New York, desfasurat luna aceasta, designerul exterior al General Motors, Chris Webb, a tinut sa precizeze faptul ca aceste noi culori atrag din ce in ce mai multi clienti. Argintiul nu mai este argintiu, iar negrul nu mai este negru intotdeauna. In zonele curbate ale autoturismului, in jurul rotilor, la aripi, negrul se transforma in mov sau auriu cu tente de albastru sau rosu ce straluceste din umbra. Secretul consta in aplicarea vopselei in straturi combinate cu mici particule metalice. Procesul standard de a vopsi o masina ce are o culoare ce se schimba este aplicarea unui strat de vopsea care este apoi acoperit de un strat protector cu o alta vopsea ce reda aspectul de umed si profunzime. Dupa efectuarea acestor etape se aplica un nou strat de vopsea translucid, pentru a reda o alta culoare, iar dupa ce acesta se usuca, urmeaza un al doilea strat, format din mici particule de aluminiu de diferite culori. Astfel ia nastere o culoare unicat.

Culorile viitorului

Aceasta tehnologie ofera infinite posibilitati de combinare ale pigmentilor si reprezinta o adevarata provocare pentru oameni precum Webb, a carui slujba este sa se joace cu culorile. El a facut si o serie de previziuni in materie de culori ce vor fi dorite de clienti in urmatorii ani. In prezent, portocaliul este la mare cautare, iar nuantele de portocaliu create de Webb se vor vinde cel putin pina in 2010. Portocaliul poate fi gasit pe masini precum Chevrolet Corvette, Ford Edge SUV sau chiar Honda`s. Tehnologia utilizarii pigmentilor permite vopsirea masinilor maro, culoare care pina in prezent nu era foarte placuta la vedere. Cu ajutorul pigmentilor ce isi schima culoarea odata cu unghiul din care priviti, culoarea maro se transforma intr-o adevarata expresie a luxului si nu mai seamana cu culoarea noroiului. In urmatorii ani, se preconizeaza ca cele mai cerute culori pentru autoturisme vor fi verdele si albastrul. Pe de alta parte, compania Ford lucreaza din greu la dezvoltarea unui nou concept de negru, dorind sa revolutioneze industria prin descoperirea unei noi culori. "Negrul va deveni mult mai special, va fi surprinzator, un adevarat deliciu pentru privitor", a declarat Susan Lampinen, designerul executiv al Ford.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.