Kurt Vonnegut a incetat din viata pe 11 aprilie, dupa un accident banal. Scriitorul care a supravietuit bombardamentelor de la Dresda a lasat in urma o literatura cu o alta fata.

Cotidianul "New York Times" anunta ieri: "Idolul literar american, Kurt Vonnegut, celebru pentru romanele «Abatorul cinci» si «Leaganul pisicii», ajunse clasice, a murit marti noapte, la virsta de 84 de ani". Moartea scriitorului a fost cauzata de niste leziuni pe creier, dupa ce, cu citeva saptamini in urma, cazuse in apartamentul lui din Manhattan.

Idolul rebelilor americani

Kurt Vonnegut e descris, in aceeasi publicatie, ca un clasic al contraculturii americane, citit cu fervoare de studentii din toate campusurile din anii ‘60 si ‘70. "The Guardian" evoca figura scriitorului prin doua trasaturi definitorii: un umanist si un sceptic cu simtul umorului. Amestecul de cinism, satira, umor si fantezie din romanele sale l-a transformat pe Vonnegut intr-o figura-cult, iar cartile lui si-au gasit cititori impatimiti timp de o jumatate de secol. A scris paisprezece romane, zeci de eseuri si povestiri, piese de teatru si articole. Din fiecare dintre ele razbate aceeasi convingere ca binele poate fi, in cele din urma, opus nebuniei si lipsei de sens al acestei lumi. A criticat de fiecare data irationalitatea si potentialul distructiv ale indivizilor si le-a opus un umor coroziv, eficient de fiecare data intr-o lume amenintata de catastrofe. Desi multe dintre romanele lui sint satire necrutatoare sau tragicomedii cu iz fatalist, construite dupa conventiile literaturii SF, nu exista nici o scriere in care umanismul si speranta sa nu fie reabilitate.

Un umanist de talia lui Asimov

Kurt Vonnegut s-a nascut in 1922, pe 11 noiembrie, intr-o famile cu origini germane din Indianapolis. A studiat biochimia la Cornell University si antropologia la Chicago University. A lucrat ca reporter pentru Chicago’s City News Bureau si, in ultimii ani, a semnat luna de luna editoriale pe teme politice in publicatia progresista "In These Times". A participat la actiunile umanitare initiate de PEN Club, a preluat de la Isaac Asimov functia de presedinte onorific al Asociatiei Umaniste Americane si a ramas un umanist iremediabil pina la sfirsitul vietii. Despre romanele lui s-a spus ca au schimbat fata literaturii americane si ca sint mostre de literatura SF, care si-a depasit, prin Vonnegut, conditia de minorat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.