Domnule Mircea Diaconu, cum vi se pare, pana acum, impactul filmului "Ticalosii" (regia Serban Marinescu, dupa romanul lui Dinu Sararu "Ciocoii noi cu bodyguard") in randul publicului?

Cred ca avem de-a face cu o reactie unanima pozitiva, in sensul necesitatii unor astfel de subiecte pe ecranele noastre, adica intrarea cinematografiei in temele delicate ale societatii de azi, in special cea politica, o abordare extrem de benefica, as zice. Din acest punct de vedere, "Ticalosii" a fost receptat foarte foarte bine, dupa parerea mea. Interesul este maxim.

Mai concret, cum sunt salile la proiectii?

Nu este un blockbuster care chiar sa sparga salile de cinema, cu zgomote, explozii, batai etc., care sa atraga excesiv. Insa e un film la care vin multi oameni, care intereseaza din plin. La cinematografele la care stiu eu ca ruleaza, reactiile sunt foarte bune. Salile functioneaza bine.

Spuneti-ne cum v-ati construit personajul.

Personajul meu este automat, obligatoriu, concordant cu celelalte, cu atmosfera, cu scenariul. Deci, indiferent ce as fi gandit eu, sensul meseriei mele este sa ma supun intregului. Eu sunt o parte dintr-un intreg. Si am incercat sa fiu coerent cu situatiile, care sunt, ele insele, pe pelicula, ca o ecuatie politica. Nu puteam sa fac opinie separata in sistem, indiferent ce as fi crezut eu. Dar, in orice caz, fiecare dintre noi a folosit, mai mult sau mai putin, un model sau altul din lumea reala. Nu e vorba de cineva anume, ci ma refer, de exemplu, la gesturi, pozitii ale corpului sau atitudini, micile arogante ale acestui gen de oameni, lucruri pe care le-am observat las foarte multi din politicienii de varf. Mi-am gandit personajul ca pe un politician de linia a doua, care are, si e tipic, o doza de slugarnicie fata de cel care este puternic sau e seful s.a.m.d., si de aroganta fata de cei mai mici ca el.

In ce relatii sunteti, in afara platourilor de filmare sau a scenei, cu colegii dvs. Stefan Iordache, Dorel Visan s.a.?

Ei, suntem prieteni de-o viata... (zambeste) Suntem ca niste oameni aflati intr-un front, in transee, de foarte multa vreme.

Ce pregatiti la Teatrul Nottara, scena pe care o conduceti?

La Nottara santierul este maxim. Se lucreaza "Platonov" de Cehov, in regia lui Vlad Massaci, si "Batranul" de Maxim Gorki, in regia lui Catrinel Dumitrescu. Va fi o vara ruseasca. In paralel, montam, pentru Zilele Bucurestiului la Viena, de la sfarsitul lunii mai, "Ritmuri", o piesa care aduce in prim-plan teatrul taranesc, ideea traditiei aflata intr-un fel de concurenta cu modernitatea, spectacol care va fi regizat de Diana Lupescu. De asemenea, vom incepe toamna cu Arthur Miller, piesa "Ressurection Blue", pusa in scena de Petre Bokor. Toate spectacolele au in distributie actori din trupa Teatrului Nottara, mi-e greu sa nominalizez pe cineva si sa uit pe altcineva. Cred ca o sa incepem in curand repetitiile si la "Mizantropul" de Moliere, in regia lui Tompa Gabor. Apoi, vom avea foarte multe turnee, cu spectacole ale teatrului nostru care pleaca in Germania, Austria, Spania etc. Suntem foarte prezenti peste tot, si teatrul este foarte activ. Mai am un lucru pe care doresc sa-l spun: este a treia stagiune pe care n-o inchidem pe parcursul verii. Asadar, in Sala Studio, dotata cu aer conditionat, vom avea o serie de spectacole la care vreau sa invit de pe acum publicul in fiecare weekend, vineri, sambata si duminica.

Il vom vedea pe scena,
intr-unul din aceste proiecte, pe actorul Mircea Diaconu?

Nu numai ca nu in ceva nou, dar o sa fac eforturi sa ies si din cele vechi.

Care este cauza? De ce?

Pentru ca au fost trei ziare romanesti care au pretins ca joc cele mai multe roluri din Teatrul Nottara. Este vorba despre trei spectacole. Dar cata vreme o sa fiu director, n-o sa mai fac niciun rol. Mi se pare o tampenie, si chiar nu vreau sa-mi distrug o imagine publica de care am avut grija timp de 40 de ani acum, la final de viata. Nu vreau ca cititorul unor aberatii sa creada ca sunt un nesatul, un actor disperat sa joace. Ar fi un lucru ingrozitor, pe care il detest.

Vine, mai curand probabil decat ne asteptam, vara. Unde veti merge in vacanta?

Ma odihnesc cel mai bine la casa de la tara, dar vreau si sa ies cu familia, cu copiii, intr-o margine de Mediterana. Nu stiu in care.

Se stie ca sunteti casatorit de actrita Diana Lupescu. Ce ne spuneti despre copii?

Am doi copii. Fata mea are 26 de ani, iar baiatul, 16. Fiica lucreaza in Televiziunea Romana, iar baiatul este la Liceul Tonitza, ceea ce inseamna ca probabil va urma Arte Plastice.

Ultima intrebare este o curiozitate a multora, cred. Aveti o casnicie de invidiat, desi este vorba despre doi mari actori. Care e secretul ei?

Nu e niciun secret. E o casnicie normala, care are si bune, si rele, dar este asa cum cred ca trebuie sa traiasca alaturi niste oameni normali. Nu sunt de invidiat lucrurile astea. Se numeste casnicie, nu bucurie, cand i-e greu unuia il ajuta celalalt si invers, si e vorba de incredere, dragoste si intelegere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.