Greu de crezut, dar taierea mieilor si spalatul WC-urilor necesita cursuri, multa practica si examene drastice de absolvire pentru somerii vest-europeni. Pe an ce trece, joburile necalificate devin adevarate meserii

Formarea profesionala este masura principala de stimulare a ocuparii fortei de munca in Uniunea Europeana, pe langa celelalte masuri. Dar conditiile de recalificare ating uneori dimensiuni incredibile pentru romani, astfel ca unele ocupatii pe care nu punem pret, in UE sunt privite cu o foarte mare seriozitate. Muncile care aici ar parea ca necalificate se invata cu foarte mare atentie de catre somerii din Vest.

"Facultatea" de macelari si...

In Danemarca, viitorii macelari fac o scoala postliceala tehnica timp de trei ani de zile. Cat ii trebuie si unui student sa-si ia licenta. "in afara de foarte multe date teoretice, aproape ca stiu cat stiu si veterinarii cand termina, viitorii macelari fac si foarte multa practica. Existau acolo ateliere intregi de transat carnea, specifice fiecarui animal sau pasare care urma sa ia drumul consumatorilor, in care zeci de profesori ii invatau pe "ucenici" sa foloseasca obiectele taioase ca niste adevarati chirurgi. Multe ore de curs se refereau la igiena meseriei. Aveau si un restaurant-scoala, dar nu pentru a se califica si ca ospatari, cat pentru a deprinde cel mai bun mod de aranjare a carnii pe platouri si farfurii", povesteste Petru Blanariu, director de relatii externe al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). La absolvire, posesorul unei diplome de macelar poate ajunge in cateva luni la un salariu de 2.000-2.500 de euro.

..."scoala" de dat cu mopul!

La un centru de calificare pentru someri de la Charleroi, Belgia, cursantii invata luni de zile doar cum sa dea cu mopul, sa stearga praful, sa spele geamuri. "Exista o clasa formata din belgieni cu o mai slaba pregatire, din emigranti, care invata cum se face curatenie. "Materialul didactic se afla intr-o sala enorma, cu zeci de suprafete de «examen». Pardoseala este din cele mai diverse materiale - gresie, linoleum, parchet, marmura, piatra. Peretii au si ei tot felul de finisaje: de la tapet si zugraveli variate, pana la lambriuri. in hala respectiva se mai afla o cabina de WC si o rezerva de spital", explica Eugen Preda, secretar general al ANOFM.

El povesteste ca, la absolvire, cursantii trebuie sa stie exact cu ce tip de detergent si cu ce accesoriu - dintre cele cateva sute - se curata cel mai bine si cel mai rapid fiecare tip de suprafata, cum trebuie sa arate un bideu exemplar si cum se dezinfecteaza cel mai eficient rezerva de spital.

"Curatenia este privita cu multa seriozitate in UE, in timp ce noua ni se pare doar un lucru firesc", spune secretarul general al ANOFM.

La angajare, "specializatii" centrului de pregatire din Charleroi au cam 1.200 de euro. Dar sunt siguri ca detin acum toate secretele meseriei in care s-au calificat, si angajatorii nu prea mai au motive sa-i lase pe drumuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.