Guy Foissy, autorul piesei ”Special, sange”, nu este un necunoscut. A scris peste 60 de piese, scenarii de film si televiziune, un teatru din Japonia ii poarta numele si joaca numai piesele lui, iar activitatea lui a fost rasplatita cu numeroase premii.

Genul sau preferat este umorul negru, cu o tinta morala adanca, fara a fi tratata didactic. Scriitorul francez se tine departe de teatrul experimental, dar hiperbolizeaza fapte, atitudini, naravuri, specifice epocii noastre, punandu-le sub lupa, "Special, sange" nu iese din acest cadru. Sagetile autorului se indreapta catre ziarele, telejurnalele, care abunda in accidente, crime, violuri si alte faradelegi, intrecandu-se intre ele, pentru a expune imagini cat mai socante, sub pretextul ca asta vrea publicul. Piesa lui Foissy incepe cu un tata familist, care a iesit langa autostrada, cu nevasta si copil, in speranta ca va surprinde, cu modestul sau aparat fotografic, un accident rutier cat mai spectaculos. Pozele obtinute urmand sa le vanda unei reviste. Ce se intampla mai departe, veti afla vizionand acest spectacol unde, in ciuda cinismului autorului, veti gasi scene si dialoguri comice de un haz irezistibil.

Emil Hossu, care parca nu mai vrea sa imbatraneasca, este excelent in rolul tatalui, obsedat de fotografii sangeroase, dar si de foloasele pe care le-ar putea trage de pe urma lor. Victoria Cocias, in rolul unei mame cam aeriene, dovedeste aptitudini comice pe care nu le-ai fi banuit, vazand-o interpretand rolul tragic al Mariei Callas, o creatie greu de uitat. Tanarul Alexandru Mike Gheorghiu mimeaza cu credibilitate rolul unui adolescent vag retardat, cu treceri de la soc al remuscarii la sadism. Junele-prim de altadata, omul care, singur in scena, stia sa ne transporte in lumea "Crailor de curte veche", maestrul Alexandru Repan, acum cu parul alb si cu o barbuta idem, stie sa se transpuna in pielea unui redactor venal, lipsit de scrupule , gata sa traga pe sfoara pe toata lumea si sa-si manipuleze cititorii. Ioana Calota, o fetita cu obrajori rotunzi, cu ochi vii, mica de statura, si in acelasi timp foarte sexy, despre care un vecin de scaun din public exclamase: "e ca o bombonica", termen cu care il adopt, cu toate ca nu se prea potriveste unei cronici dramatice. Dar dincolo de calitatile fizice, Ioana Calota dovedeste, in rolul unei secretare ariviste, ca are un talent deosebit, atat pentru rolurile de comedie, cat si pentru cele de drama, in care am mai vazut-o.

Tanarul regizor Bogdan Husanu, autor al traducerii piesei, a mai pus in scena spectacole importante, nu numai la noi, dar si peste hotare. El a conceput astfel spectacolul de la Nottara, ca sa nu se simta prezenta regizorului, ceea ce, dupa parerea mea, constituie o mare calitate, spre deosebire de exibitionismul altor colegi. Scenografia Anei Iulia Popov este adaptata bine micului spatiu oferit de scena salii "Studio". Nu stiu cine a realizat efectele sonore, dar ele sunt foarte reusite. Concluzia: "Special, sange", este un spectacol care merita vazut!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.