La Galeria “Orizont” pictorita Simona Vasiliu Chintila isi prezinta prima selectie retrospectiva reprezentand ultimul deceniu de activitate de creatie.
Artista - deosebit de exigenta cu expunerile- a avut 14 expozitii personale in peste jumatate de veac de biografie artistica. Cariera Simonei Vasiliu Chintila este de o discretie si o demnitate de exceptie, fiind consacrata in intregime permanentei evolutii. Prezenta cu expozitii pe toate meridianele, pictorita a fost si profesoara la Academia Nationala de Arte, fiind in acelasi timp autoarea unor ample lucrari de arta monumentala. Distinsa cu o serie importanta de premii Simona Vasiliu Chintila a inteles ca mijloacele de expresie plastica nu prezinta interes si valoare decat ca suport al unei constructii superioare, sintetice, spirituale, de fiecare data reinoite. Creatia sa exprima cu o gratitudine calma bucuria pe care i-o inspira natura, peisajele indragite, spectacolul lumii inconjuratoare. Cele 32 de uleiuri reprezentand peisaje si naturi statice reunite in expozitii ne-o atesta pe Simona Vasiliu Chintila ca pe o exersata colorista care, rafinandu-se continuu, ajunge aproape sa neglijeze obiectele cu care fusese initial in contact, pentru a nu mai oferi decat muzica pura a culorilor.

De o mare intensitate spirituala, liniile subtile si dialogurile de culoare ne fascineaza si ne aspira in spatiul artei sale. Punctul de plecare al inspiratiei sale este intotdeauna dat de lumea reala. Dar atunci cand executa o compozitie, artista cauta un fel de corespondenta secreta cu exigentele vietii sale interioare. Mana sa noteza ceea ce ochiul a ierarhizat si clasat, iar pictura saa retine numai esentialul. Asadar, Simona Vasiliu Chintila lucreaza cu o profunda si sigura cunoastere a calitatilor pe care trebuie sa le aiba o lucrare buna: culori alese cu grija, contraste armonioase, un desen suplu, o materie frumoasa si o compozitie echilibrata. Exaltand cu aceeasi intensitate valorile lumii exterioare, dar si pe cele interioare, ale sufletului, opera sa ne ofera un acord armonios apropiindu-ne de misterul spiritului superior.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.