In ultimii ani, numarul cazurilor de sterilitate la femei, precum si al nou-nascutilor cu handicapuri grave si al mortalitatii infantile, a crescut ingrijorator, una dintre principalele cauze fiind, potrivit medicilor hematologi, absenta profilaxiei bolii hemolitice. Femeile ar trebui sa stie ca, in cazul sangelui cu Rh negativ, care se gaseste la peste 20% din populatia Romaniei, este obligatorie efectuarea, in primele 72 de ore dupa chiuretaj, a tratamentului cu imunoglobulina anti D, in caz contrar existand pericolul real al sterilitatii ulterioare sau al bolilor grave si, cel mai adesea, fatale pentru viitorii copii.

Inainte de 1990, exista un program national de profilaxie si eradicare a bolii hemolitice a nou-nascutului, care consta in urmarirea periodica si obligatorie a gravidelor cu Rh negativ, care aveau soti cu Rh pozitiv si consta in injectarea de imunoglobulina anti D in primele 72 de ore de la nastere. Insa, o data cu ridicarea interdictiei pentru intreruperile de sarcina si neaplicarea profilaxiei dupa chiuretaje, s-a constatat o crestere a frecventei femeilor cu Rh negativ si aparitia de forme grave si foarte grave ale bolii hemolitice a nou-nascutilor. Efectele acestei boli sunt nasterile premature cu feti morti sau macerati sau nou-nascuti cu icter si splenomegalie (ficat si splina mare). Daca anticorpii mamei sunt in cantitate mare, ca urmare a chiuretajelor repetate, fatul poate deceda intrauterin sau dupa nastere prin icter nuclear.

Lipsa de informare

Aproape nici un medic din cabinetele ginecologice particulare nu cere pacientelor analiza sangelui inainte de chiuretaj. Acesta se face simplu, repede si de cate ori este nevoie. Si nici o femeie nu afla ca este foarte posibil ca ea sa nu mai poata face copii sau sa nasca monstri cand se va decide sa lase o sarcina. Dupa cum, aproape nici o femeie nu este informata ca toate aceste probleme ar putea fi rezolvate cu un tratament cu imunoglobulina anti D, facut in primele 72 de ore de la chiuretaj. Imunoglobulina este un produs importat, pretul acesteia putand ajunge si la 3 milioane de lei.

"Pentru acest medicament trebuie sa faci cerere cu cel putin o saptamana inainte, pentru ca nu este foarte cautat si nici o farmacie nu risca sa ramana cu el pe stoc", a afirmat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente. "Atat femeile gravide, cat si sotii acestora trebuie sa-si determine grupul de sange 0AB si factorul Rh. In cazul in care femeia are Rh negativ si sotul Rh pozitiv, aceasta trebuie consiliata sa duca prima sarcina pana la capat, pentru a preveni imunizarea. In cazul fiecarui chiuretaj, este obligatorie, pentru femeile cu Rh negativ, injectarea unei fiole cu imunoglobulina anti D, daca vor dori sa nasca vreodata copii sanatosi", precizeaza dr. Silvia Sirian, cercetator la Institutul National de Hematologie.

Uzual, pentru recuperarea nou-nascutilor cu boli hemolitice, se recurge la un procedeu care consta in scoaterea sangelui si introducerea unui sange Rh negativ, pentru ca anticorpii trecuti de la mama sa nu mai distruga eritrocitele copilului purtatoare de factorul Rh pozitiv. "Tratamentul este foarte costisitor si ajunge la sume de ordinul zecilor de milioane, in functie si de gravitatea bolii. Copilul este tinut la terapie intensiva, cu tot ce trebuie pentru mentinerea functiilor vitale, dar exista tot timpul pericolul ca nou-nascutul sa moara sau sa ramana cu sechele grave", ne-a declarat conf.dr. Silvia Stoicescu, sef sectie la Maternitatea Polizu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.