Paul Pacuraru, liberal la un minister eminamente social, sustine ca noul cabinet „nu poate sa fie indiferent la impactul social al guvernarii“.

Unde considerati ca trebuie lucrat la ministerul pe care il veti conduce?

Primul lucru pe care va trebui sa-l facem este sa dam curs agendei de la Lisabona, va trebui sa ne ocupam de tot ce inseamna dezvoltarea resurselor umane. A doua directie care ma preocupa este legata de saracie. Eu cred ca Romania are o problema complicata: unu, pe palierul demografiei, si va trebui aici sa vedem ce facem, pentru ca influenta problemei demografice se duce pe mai multe paliere, iar Romania este mai mult decit interesata sa duca o politica activa de reechilibrare demografica, si pe acest palier sint alocatiile, ajutoarele sociale pentru mame etc.

Ce parere aveti despre "criza" generata de emigratia romanilor?

Viziunea mea e diferita. Eu zic ca a fost o sansa pentru Romania. Ginditi-va ca Romania, la somajul pe care-l avea pina acum un an jumate-doi, s-ar fi trezit si cu cele doua milioane si ceva dintre acestia pe piata muncii. Romania a fost alimentata de cele citeva miliarde care, an de an, se regaseau la Banca Nationala. Iar nivelul de trai al familiilor din care ei au plecat s-a imbunatatit semnificativ. Dupa opinia mea, asta este o falsa problema. Sigur ca la un moment dat ea se va intoarce intr-un deficit de munca, deja avem semnale. Dar aici lucrurile vor fi reglate tot de economia de piata, prin cresterea salariilor si a ofertelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.