Un studiu realizat de specialistii in munca si protectie sociala descriu o Romanie superatractiva. Cel mai optimist scenariu prevede ca vom cistiga, in medie, 1.400 de dolari (brut); Salariul mediu brut va fi de patru ori mai mare decit cel din prezent (353 dolari)

Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSDMPS) prognozeaza ca, in 2014, romanii vor avea un salariu mediu brut de 1.400 de dolari, fata de 353 de dolari in prezent. Studiul este comandat anual de Ministerul Muncii, iar anul acesta documentul a fost realizat de secretarul stiintific al INCSDMPS, Catalin Ghinararu.

Studiul foloseste patru metodologii de calcul: prima pleaca de la premisa ca vom avea o crestere economica foarte mare; a doua presupune o crestere economica constanta; a treia foloseste drept model forma de calcul tip FMI; ultimul scenariu presupune, ca si celelalte metodologii, o crestere economica, dar care nu determina si cresteri salariale.
In toate cele patru scenarii, studiul confirma ca salariile se vor mari anual datorita cresterii a trei factori: inflatia, productivitatea muncii si cresterea economica. Aceasta din urma are un curs ascendent incepind cu anul 1999.

Conform celui mai optimist scenariu, pina in 2014 salariul mediu brut pe economie va creste in fiecare an cu aproape 30 de dolari. Dupa aderare, afirma studiul, veniturile romanilor nu vor exploda. Cresterea semnificativa a salariului se va simti abia in perioada 2011-2014, cind salariul se va mari cu 30%-40%. Prognoza facuta pe baza metodologiei FMI confirma ca salariul mediu va depasi 650 de dolari incepind cu anul 2009 si estimeaza ca va atinge 1.400 de dolari in 2014.

2005 aduce 380.000 de someri in plus

Conform aceluiasi studiu, anul acesta numarul somerilor va ajunge la peste 1.150.000 de oameni, fata de 770.000 anul trecut. Cercetatorul Catalin Ghinararu ne-a declarat ca sectoarele cele mai afectate de disponibilizari vor fi industria miniera, cea a petrolului, siderurgia si apararea. "Aici sint cele mai multe unitati care nu aduc profit, iar cheltuielile lor sint suportate de stat", a spus autorul studiului.
Cel mai optimist scenariu, care presupune o crestere economica puternica, prevede ca numarul somerilor ar fi mult mai mic, ajungind in urmatorii noua ani la doar 800.000 de persoane.

Potrivit scenariului care prognozeaza o crestere economica constanta, numarul somerilor ar ajunge la peste 900.000 de persoane.
Cel mai pesimist scenariu este cel de tip FMI. Acesta prognozeaza restructurari masive in rindul populatiei active. Autorul avertizeaza ca, din acest an, oamenii trebuie sa se astepte la concedieri care vor continua pina in 2014. Astfel, in 2014, numarul somerilor ar urma sa atinga cea mai mare valoare de dupa revolutie, peste 1.500.000 de oameni. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), doar in 1999 numarul somerilor a fost apropiat, atingind 1.200.000 de persoane.

Ghinararu considera acest lucru firesc deoarece in toate cele zece tari candidate la Uniunea Europeana numarul somerilor a crescut in anii premergatori aderarii, ajungind la 14a din populatia fiecarui stat. Mai mult, spune Ghinararu, "in Polonia, somajul a atins chiar 18%".

Pensiile nu cresc atit de mult

In ceea ce priveste pensiile, studiul previzioneaza ca, peste zece ani, pensia medie va ajunge in Romania la maximum 450 de dolari. Cresterea se datoreaza acelorasi factori ca si in cazul salariilor. In prezent, pensia medie are o valoare de aproape 100 de dolari.
In primul scenariu - cel mai optimist -, autorul estimeaza ca pensionarii vor primi cele mai mari majorari in acest an.

Astfel, de la aproape 100 de dolari, cit este pensia medie acum, se va ajunge anul acesta la aproape 130 de dolari. "Acesta va fi anul cu cea mai mare majorare din urmatorii zece. Vor exista si alte mariri, dar mai putin semnificative. Conform calculelor din acest scenariu, abia in 2014 pensia medie va ajunge undeva in jurul valorii de aproape 450 de dolari", spune Ghinararu. Cel mai pesimist scenariu pentru pensionari este cel care vizeaza o crestere economica constanta. Astfel, conform acestuia, in 2014, pensia va fi undeva la 300 de dolari. Autorul sustine ca, daca situatia s-ar transpune in realitate, in 2011 ar trebui ca statul sa intervina pentru ca pensia medie ar ajunge sa fie mai mica decit prevede legea. In prezent, conform legii, pensia medie este intre 30% si 50% din salariul mediu pe economie. Prognoza de tip FMI estimeaza valori ale pensiilor asemanatoare cu cele din primul scenariu. Astfel, conform calculelor folosite si de specialistii straini, pensia medie in Romania ar atinge in 2014 aproape 450 de dolari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.