Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a transforma un tip de grupa sanguina in altul. Aceasta inseamna ca ar putea fi posibila transformarea sangelui de tip A, B si AB in sange din grupa O, care poate fi folosit in trasfuzii la orice pacient.

O alta posibila consecinta pozitiva este ca astfel s-ar putea rezolva in parte problema lipsei de sange pentru transfuzii.

Celulele sanguine ale celor cu grupele de sange A si B contin una sau doua molecule diferite de zahar - denumite antigeni - care starnesc reactia sistemului imunitar.

Persoanele care au grupa sanguina AB au ambele tipuri de molecule, in vreme ce grupa O nu are nici una dintre ele.

Cei carora le lipsesc acest antigeni produc anticorpi pentru a compensa lipsa.

Asta inseamna ca sangele din grupele A, B si AB nu poate fi folosit decat in cazul pacientilor cu tipuri de sange similare, in vreme ce tipul O poate fi folosit pentru transfuzii la orice pacient.

Cum se ajunge la sange de donator universal ?

in prezent riscul pentru un pacient care primeste sange dintr-o grupa incompatibila este foarte mare.

Tehnica descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga implica folosirea de enzime pentru a indeparta moleculele de zahar de pe suprafata celulelor rosii din sange.

insa inainte ca aceasta metoda de conversie sa fie folosita pe scara larga in spitale, sunt necesare mai multe teste pe pacienti in studii separate.

Mai multi experti in domeniul sangelui au salutat descoperirea, precizand ca se propusese de multa vreme folosirea de enzime pentru transformarea grupelor sanguine, dar ca acest lucru s-a dovedit pana acum imposibil din cauza ineficientei si incompatibilitatii enzimelor disponibile.

insa enzimele descoperite in cadrul studiului facut la Universitatea din Copenhaga ar putea fi solutia problemei.

Noul proces de transformare nu poate fi aplicat insa in cazul altui antigen care stimuleaza sistemul imunitar.

E vorba de sangele cu antigenul RH pozitiv. Deci numai sangele cu RH negativ poate fi transformat in grupa sanguina O.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.