Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ieri ca in patrimoniul Romaniei mai exista trei viori ce i-au apartinut lui George Enescu. Acestea se afla la muzeul ce-i poarta numele marelui compozitor si violonist, donate statului roman de sotia acestuia.

Evident "usurat" ca va ocupa aceeasi pozitie ca si pana acum, si cum a si afirmat in fata presei ca se afla "la inceput de mandat vechi", Adrian Iorgulescu pare pus pe fapte mari. Acesta vrea, se pare, mai mult ca oricand, sa protejeze patrimoniul national. Cum insa, nu stie. si nici care este acesta, mai exact. Asa ca prioritatea ministerului este inventarierea acestuia.

Dar pentru asta, ministrul cere ajutorul autoritatilor locale si centrale. si cum e la inceput de mandat vechi si trebuie sa faca o impresie buna, Iorgulescu si-a amintit ca Muzeul "George Enescu" detine trei viori, la care a cantat marele violonist. Dintre ele, cea mai importanta este vioara Guarnieri, pe care ministrul vrea sa o reintroduca in circuitul artistic. De asemenea, acesta a precizat ca vioara are o valoare sentimentala mult mai mare decat celebra Stradivaruis.

Motivul pentru care nu a fost scoasa de la "galantar" si "cantata" de mai bine de 50 de ani este in opinia lui Iorgulescu fostul management al Muzeului "George Enescu". Vioara urmeaza sa fie autentificata, asigurata si data unui tanar violonist. Cand insa, nu se stie. Un alt anunt pe care l-a facut ministrul este ca a fost aprobat bugetul pentru festivalul "George Enescu", care este de 22 milioane lei si va avea loc la nivel national.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.