Portocalele, mandarinele, grepfruturile si lamiile sint tratate cu substante chimice pentru a-si pastra prospetimea pe durata transportului, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Fructele nu prezinta nici un risc atita vreme cit coaja nu este consumata.

Insa in Romania foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocala sau de lamiie, pastrata cu zahar. Astfel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele consumate si exista riscul aparitiei unor intoxicatii sau alergii.

"Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Avind in vedere ca de cele mai multe ori citricele se vind in vrac, nefiind etichetate, nu se poate cunoaste daca ele au fost sau nu tratate cu acesti aditivi. Totusi, in cazul unora se poate constata un strat subtire dintr-o substanta alba pe suprafata citricelor", a explicat Laura Pascu, directorul de relatii publice al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania. Ea a precizat ca substantele nu prezinta nici un pericol daca nu sint inghitite. "Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja", a continuat Pascu.

Citeste si:

Sa fie ambalate in hirtie

Specialistul in nutritie Dumitrache Sebastian, de la Institutul de Sanatate Publica, spune ca acum citiva ani producatorii de citrice nu aveau voie sa stropeasca fructele cu substante fungicide. "Cei din magazine ar fi trebuit sa ceara transportatorilor sa aduca fructe netratate cu substante fungicide, care in timp dau reactii alergice", a continuat Dumitrache.