Mobila poate fi construita din PAL melaminat, MDF sau lemn masiv. De departe cea mai scumpa varianta este cea a lemnului masiv, mai ales daca acesta este si exotic.

Cea mai scumpa mobila, indicata pentru interioarele clasice, este lemnul. Printre esentele autohtone folosite pentru confectionarea mobilierului din lemn masiv se numara stejarul, pinul, ciresul. Pentru clientii mai pretentiosi exista si mobilier din esente exotice cum ar fi mahonul. "Majoritatea interioarelor clasice sint recomandate a fi mobilate cu piese de mobilier din lemn masiv", ne-a spus Alina Dinu, arhitect de interior la firma Breneka. "Lemnul masiv nu si-l poate permite oricine, fie ca este vorba de mobila de bucatarie sau de un dormitor.

Lemnul masiv are clienti numai cu venituri peste medie", ne-a spus Corneliu Popescu, administrator al firmei El Fun, adaugind ca mobila din esente exotice se importa, intrucit lemnul trebuie lucrat dumnezeieste. O mobila de bucatarie din lemn masiv poate costa si 7.000-8.000 de euro, acesta fiind un pret mediu. "O bucatarie italiana de import, confectionata din lemn masiv, costa aproximativ 32.000 de euro", a amintit Alina Dinu.

Accesoriile cresc pretul

O simpla sofa costa aproximativ 5.000 de euro. Printre accesoriile care pot face pretul mobilierului mai mare de pina la 10 ori se regasesc cutiile metalice. "Acestea sint din metal si au fata din materialul din care este confectionata mobila", a amintit Corneliu Popescu. Pretul mai poate fi crescut si de sistemul de deschidere al sertarelor, fie ca sint minere, fie ca sint prevazute cu sisteme fara minere si care se deschid la simpla atingere a usii sau a sertarului.

La fel si sistemul care ajuta la deschiderea usilor sau a sertarelor, precum si blaturile folosite, pot creste pretul de vinzare. Varianta de mobilier pentru clientii cu venituri medii si mici este cea confectionata din PAL melaminat si MDF. Ultimul este mai scump decit primul. De asemenea, MDF-ul poate fi vopsit sau plastifiat. Avantajul acestuia este ca poate fi plastifiat imitind diverse esente de lemn. "Placa de MDF este un conglomerat din talas, si nu din aschii mai mari de lemn. Asta confera MDF-ului o duritate mai mare comparativ cu palul", ne-a spus Irinel Gheorghe, administratorul firmei Mobiss Trading SRL.

Blat sub forma de piriu

Potrivit lui Corneliu Popescu, o bucatarie cu un pret minim din PAL costa in jur de 300 de euro. Aceeasi bucatarie, dar super accesorizata poate ajunge si la 4.000-5.000 de euro. "Un alt accesoriu care poate creste pretul substantial este blatul de lucru. Exista blaturi care au ca umplutura pietre de riu si de apa. Privite de sus, acestea dau impresia unui piriu", a precizat Corneliu Popescu.

Mobilierul cu pret minim va fi compus din masca de chiuveta, blat de lucru, un dulap suspendat si o masa, in total vreo trei metri liniari de mobilier. Un dormitor compus din pat dublu, doua noptiere, un dulap de haine si o masuta, toate confectionate din pal melaminat costa, minimum, 1.700-1.800 de lei. "La fel ca la bucatarii, pretul poate fi marit substantial cu accesoriile folosite. Printre acestea se numara minere, balamale, glisiere, precum si canturi ABS", a amintit Corneliu Popescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.