Marile orase din Romania se confrunta cu o criza majora de locuri in gradinite, potrivit unui studiu al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). Astfel, numarul cererilor pentru un loc in gradinite este mai mare decit numarul locurilor disponibile in Constanta, Iasi, Timisoara si mai ales in Bucuresti, unde aproximativ 8.000 de prescolari vor ramine in afara sistemului de invatamint in toamna anului 2007.

Va scadea cererea

UNFPA explica aceasta situatie prin cresterea constanta a natalitatii intre 2003 si 2005, in special in Bucuresti si in orasele mari, si prin migratia catre mediul urban a familiilor tinere care au copii mici. In fiecare an, numarul de nasteri a crescut in toata tara. In acelasi timp, numarul de nou-nascuti a inceput sa scada usor in 2006, ceea ce inseamna ca peste aproximativ cinci ani va scadea iar cererea pentru invatamint prescolar si multe dintre investitiile care se fac acum in gradinite noi vor fi inutile, considera autorii studiului.

Criza gradinitelor survine dupa o lunga perioada de scadere continua a numarului de copii: de la 360.000 pe an, inainte de 1989, la 200.000 pe an, in 2002. Aceasta scadere a dus la inchiderea multor gradinite si scoli. Potrivit UNFPA, cresterea natalitatii, care a inceput in 2003 pe fondul acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, 800 de lei pina la virsta de doi ani, a prins sistemul pe nepregatite, desi existau date statistice care prevedeau aceste schimbari.