Ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat diferiti lucratori mediati de agentiile private de recrutare, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Departamentul pentru Munca in Strainatate, Daniela Nicoleta Andreescu, a facut cateva precizari.

Potrivit oficialului MMSSF, este foarte important ca persoanele care vor sa lucreze in aceasta tara sa solicite angajatorului sau agentiei prin care pleaca toate clarificarile legate de continutul ofertelor de munca, iar angajatorii sa faca precizarile necesare.

Acestea constau in: durata contractului; ocupatia; natura si durata angajarii; conditiile de angajare/incetare a angajarii/reangajare; durata timpului de munca si de repaus; tariful orar, salariul lunar si data platii; ore suplimentare, alte drepturi salariale; plata aferenta concediului de odihna; conditii de munca si securitate a muncii; posibilitatea transferarii salariului in Romania; asigurarea medicala; despagubirile in cazul accidentelor de munca/bolilor profesionale/deces; conditiile de cazare, hrana si transport; taxele de achitat (cu asigurarea evitarii dublei perceperi de contributii de asigurari sociale); obligatiile contractuale.

De asemenea, contractele de munca semnate in Romania nu sunt valabile in Cipru, drept pentru care acolo se impune semnarea altora si vizarea lor de autoritati. seful DMS a mai precizat ca e necesar ca viitorii angajati sa fie atenti la negocierea contractelor de mediere cu agentii privati si sa se informeze despre posibilitatile de despagubire in caz ca intre contractul intermediat si cel final sunt diferente (care pot modifica angajamentele initiale).

Acest lucru e necesar pentru a se evita conflictele cu angajatorii pentru nerespectarea conditiilor din contract si cu autoritatile pentru incalcarea legislatiei, multe dintre acestea incheindu-se la tribunal.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.