Asociatia culturala "Comunitatea rusa din Romania" a fost infiintata la 11 decembrie 2005, cu mare discretie. Fondatori sunt doua persoane ce "opereaza" sub cetatenie moldoveneasca.

La nici o luna de la infiintare, presedinta asociatiei a incercat racolarea deputatului Miron Ignat, reprezentant al comunitatii lipovenilor in Parlamentul Romaniei si chestor al Camerei Deputatilor. Femeia s-a prezentat sub nume fals, "Saita", fiind insotita de un translator, care se afla in Romania, tot sub cetatenie moldoveneasca. Propunerea a constat in infiintarea unei federatii a rusilor in Romania, cu finantarea investitorilor de la rasarit. "Asociatia culturala" detine 50% dintr-o companie ruso-moldoveneasca, in Romania, cu sediul fictiv. De asemenea, si sediul asociatiei pare a fi tot unul fictiv: la adresa declarata functioneaza o societate de brokeraj.

"Saita" merge direct la tinta , dar rateaza

Reprezentantii fantomaticei organizatii culturale a rusilor din Romania au incercat, anul trecut, sa realizeze o "federatie" cu organizatia rusilor lipoveni, prin intermediul presedintelui acesteia, deputatul Miron Ignat. Parlamentarul isi aminteste ca a fost contactat, din senin, fara nicio recomandare, de catre o doamna care nu vorbea romana si care i-a spus ca ii reprezinta pe "investitorii rusi".

"Organizatia noastra, a rusilor lipoveni, a fost infiintata in 1990, imediat dupa Revolutie. Editam carti, ziare, organizam diverse manifestari culturale specifice obiceiurilor traditionale etniei noastre. Suntem recunoscuti international, uitati (n.r. ne arata o poza cu Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei si cu Vladimir Putin). Suntem o minoritate istorica, traim aici de trei sute de ani, avem sprijin si din partea statului, in administratie, la Ministerul invata­mantului.

Pe mine m-au contactat la inceputul anului 2006. M-a sunat o doamna ca ar vrea sa ne intalnim. Ne-am intalnit. Doamna respectiva, inalta, in varsta de aproximativ 40 de ani, nu stia romaneste. A spus ca se numeste Saita. Nu ii mai retin numele.

Era impreuna cu un barbat tanar, pana in 30 de ani, care vorbea cu un accent moldovenesc foarte puternic. M-a intrebat cum functioneaza organizatia noastra. I-am zis: 'Foarte bine. inre gistrati la judeca­torie, recunoscuti de guvern, de autoritati, suntem membru in Consiliul National al Minorita­tilor Nationale. Totul in regula.>>

M-a mai intrebat cate organizatii ale rusilor functioneaza aici, in Romania. I-am spus ca suntem noi si inca una, 'Ruski Dom>>, care s-a asociat cu noi. Atunci, doamna respectiva mi-a spus ca mai exista una - Asociatia Culturala a Rusilor din Romania, ca ea este presedinta si ca s-au inregistrat de curand. Atunci mi-a propus sa facem o federatie, fapt care m-a pus pe ganduri. I-am cerut sa spuna mai concret ce vrea - eu reprezentam mii de oameni, noi suntem recunoscuti de Mitropolie, am intrebat-o ce hram poarta.

Mi-a raspuns ca ar reprezenta investitorii rusi care urmeaza sa vina in Romania, la care am intrebat-o din nou: 'Foarte bine, pe noi ne bucura sa vina investitorii rusi si sa creeze locuri de munca, dar cine sunteti la ora actuala?>> Mi-a zis ca o sa imi spuna altadata", ne-a declarat deputatul Miron Ignat. Parlamentarul ne-a mai spus ca aceeasi misterioasa doamna "Saita", insotita de barbatul cu accent moldovenesc, a mai fost o singura data la o intrunire a rusilor lipoveni in Bucuresti, a stat aproximativ doua ore, dupa care a plecat si nu l-a mai contactat. I-a lasat numarul de mobil al avocatului care le-a infiintat asociatia. "L-am sunat de peste 50 de ori, dar nu a raspuns niciodata", mai spune chestorul Camerei Deputatilor.