Valsuri, tangouri, piese de opera si cintece populare, compuse in carnetele, jurnale sau pe hirtie igienica de victime ale Holocaustului vor fi expuse pentru prima data in public la biblioteca Universitatii a Treia de Stat din Roma.

Compozitiile prezinta o remarcabila istorie a muzicii compuse si interpretate de victimele din lagarele naziste. Materialele au fost adunate din capitalele europene, pe parcursul ultimilor 16 ani, de pianistul si compozitorul italian Francesco Lotoro. Prima "piesa muzicala a Holocaustului" a fost descoperita de Lotoro, in virsta de 42 de ani, in timpul unei excursii la Praga, in 1991.

Majoritatea pieselor muzicale sint triste si pline de durere dar, in ciuda vietii pline de privatiuni, exista citeva cintece pline de dinamism si umor specific evreiesc: "Nu-i viata ca viata de la Auschwitz!", se spune ironic intr-o melodie. Majoritatea pieselor muzicale din colectie provin din lagarul Theresienstadt din Cehia, utilizat de nazisti ca exercitiu de propaganda pentru a ascunde planurile de exterminare. In consecinta, muzica a fost permisa, orchestrele si bandele muzicale aveau voie sa cinte. In acest lagar exista chiar si o trupa de jazz, Ghetto Swingers.

Lotoro a descoperit ca in acest lagar a fost inchis compozitorul ceh Rudolf Karel, arestat pentru ca a facut parte din Rezistenta din Praga. Acesta a utilizat hirtie igienica pentru a compune o opera in cinci acte si un nonet (compozitie pentru 9 instrumente). Colectia lui Lotoro contine deja 4.000 de manuscrise si 13.000 de microfise, scrisori, desene si fotografii care vor fi expuse incepind cu luna septembrie la Universitatea a Treia de Stat de la Roma (Terza Universita Statale di Roma). In prezent, Lotoro lucreaza la inregistrarea acestor compozitii muzicale pe suport CD.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.