Din iulie, cele mai mici preturi vor fi de 4 lei/pachet, Kent fiind noua marca de referinta

Modificarea sistemului de calcul al accizei minime la tigari, cel mai probabil de la 1 iulie a.c., va face ca pachetul cel mai ieftin sa coste aproximativ 4 lei, comparativ cu 3,3 lei, in prezent. Majorarile de pret se vor resimti mai putin la tigarile din categoria Premium, acestea urmand sa coste aproximativ 5,36 lei, fata de 5,1 lei, acum.

in acest moment, valoarea accizei minime la tigari este de 90% din acciza platita pentru cele mai vandute tigari, respectiv L&M, Winston sau Viceroy, produse care fac parte din categoria de mijloc. Romanii pare ca si-au schimbat insa in ultima perioada preferintele, cele mai vandute tigari fiind in acest moment cele din categoria Premium, respectiv Marlboro si Kent.

Aceste produse vor deveni asadar, cel mai probabil de la 1 iulie, de referinta pentru calculul accizelor. Totodata, Peter Imre, director corporate affairs al companiei Philip Morris, a afirmat public zilele trecute ca solicita autoritatilor ca acciza minima sa fie de 100% din acciza platita pentru cele mai vandute tigari - ceea ce va duce, potrivit estimarilor producatorilor din domeniu, la scumpirea semnificativa a tigarilor ieftine.

Cresterea preturilor va duce la explozia contrabandei

"Potrivit calculelor noastre, daca acciza minima va fi de 100%, tigarile din categoria Base si Middle se vor scumpi in medie cu 0,67 lei/pachet, in timp ce pretul tigarilor din categoria Premium va creste cu doar 0,26 lei", a declarat, pentru Adevarul, Gilda Lazar, corporate affairs JTI. Potrivit acesteia, acciza totala platita in acest moment pentru Kent (n.r.- categoria Premium) este de 37,31 euro/1.000 tigarete, respectiv 35,16 euro/1.000 tigarete la Winston (n.r.- categoria de mijloc) si 31,25 euro la Carpati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.