In cartea “The World Is Flat", proaspat aparuta si in limba romana, Thomas Friedman sustine ca Pamintul e plat, iar globalizarea redefineste fiecare aspect al vietii noastre. Pamintul e plat? Asa mica-i lumea?

A devenit din ce in ce mai mica. A intrat la apa in trei etape: intre 1492 si 1820, de la masura L a ajuns la masura M, gratie exploratorilor. Intre 1820 si 2000, a trecut de la masura M la S, cind s-au globalizat companiile si au ajuns multinationale. Iar dupa 2000 a ajuns de la S la... mititica-mititica. Si ceea ce o turteste si o face plata sint lucruri de genul 11 septembrie 2001 sau 9 noiembrie 1989, cind a cazut Zidul Berlinului, iar sase luni mai tirziu a fost lansat pe piata sistemul de operare Windows.

Windows a turtit Pamintul?

O data cu raspindirea Windows, indivizii au devenit autorii propriului continut, pe propriul calculator, in format digital, iar acest lucru a fost manipulat in atitea noi feluri. Apoi a aparut alt "compresor": browser-ul pentru Internet Netscape, care putea fi folosit si de bunicul, si de bunica, si de nepot, si de nepoata. Intr-un cuvint, a simplificat Internetul si l-a adus in casele tuturor. Lumea ".com" a facut ca oamenii din Bangalore si Beijing sa fie vecinii nostri. In trei ani s-a instalat cablu din fibra optica de un trilion de dolari! Este acelasi lucru ca atunci cind calea ferata a impinzit America si a unit un continent - doar ca acum a fost interconectata intreaga lume. Paralel, a avut loc si o revolutie in software. In anii '90, cind a aparut HTML, toate programele au devenit interoperabile.

Statuia Libertatii intra la apa

Magellan a facut ocolul Pamintului si a dovedit ca e rotund. Dumneavoastra ce dovezi aveti ca nu-i asa?

Mediul, educatia si energia. Pina acum, felul nostru de viata avea un impact scazut asupra mediului inconjurator. Acum, am trecut la un fel de viata cu un impact urias. Masele de oameni sufoca planeta. Va dati seama? In fiecare luna, in Beijing apar 30.000 de masini noi! Impactul asupra mediului este enorm. Intrebarea "E reala incalzirea globala?" e stupida. Evident ca e reala! Intrebarea e daca e prea tirziu sa mai facem ceva. Un ghetar din Bolivia, care era centrul industriei de schi, e acum crapat total. Uraganele Katrina si Rita au trecut de la categoria 2 la 5, dupa ce au traversat Golful Mexic, unde apa era incalzita pina la 320Celsius. O crestere de 25 de centimetri a nivelului oceanului planetar va ineca tarile din zone joase, cum e Bangladeshul. Daca totul continua insa in ritmul de pina acum, vom cauta si Florida, si Manhattanul sub ape in urmatorii 100 de ani!

Masinile americane ii hranesc pe dusmanii SUA

Energia ce legatura are cu forma Pamintului?

Criza occidentala a energiei de acum nu e ca altele dinainte. O data pentru ca Pamintul e plat si apoi din cauza razboiului impotriva terorismului. Adica noi finantam al-Qaeda prin intermediul statelor de la care cumparam petrol, dar, in acelasi timp, platim cheltuieli militare sa luptam impotriva lor. 11 septembrie si razboiul din Irak sint depasite de o problema mult mai mare: niciodata in trecut nu am mai avut un pret de peste 60 de dolari pe baril, ca anul trecut, consecinta geopolitica a globalizarii.

Cind a cazut Zidul Berlinului, am crezut ca unda de soc va fi de neoprit. Acum ne ciocnim de un tsunami contrar, de petrol brut: Rusia, Nigeria, Iran, Egipt, Venezuela sint toate regimuri autoritare finantate din petrol. Cele mai odioase si nocive regimuri din lume sint mai rezistente ca niciodata si au resurse sa faca mult rau, mult timp de acum inainte. Singurul mod in care putem opri asta este sa ne schimbam obiceiurile de consum.

Si ce ne impiedica?

Masini cu hidrogen exista deja, dar lipseste stimulentul economic sa le cumparam. Daca stai sa te gindesti, ce rost are sa faci Hummer-uri, care merg numai din statie de benzina in statie de benzina? Le facem pentru ca lumea vrea sa le cumpere. Trebuie schimbata politica de preturi! In plus, mai e un pericol: China si India vor fi silite sa foloseasca energie "verde", pentru ca cealalta va fi prea scumpa, si ne vor scoate la pepeni! Iar noi ce facem in timpul asta? Ne asiguram ca industria noastra NU e competitiva cu a lor. In America insa nu e "cool" sa fii ecologist.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.