La ora actuala, Nederlands Dans Theater este una dintre cele mai bune companii de dans contemporan pe plan mondial. Infiintata in 1959, compania este compusa din doua asambluri reprezentand generatii diferite de dansatori: prima alcatuita din 30 de dansatori (23-42 de ani) cu excelente calitati solistice, cea de a doua - tinerele sperante - formata din 16 dansatori (cu varste sub 23 de ani).

Caracteristica tuturor dansatorilor este energia debordanta care incendiaza orice sala de spectacol, Anders Hellstrm, este directorul artistic al Nederlands Dans Theater, alcatuind programele prin combinarea unor "puncte forte" din repertoriul companiei, cu creatii ale altor coregrafi recunoscuti sau tinere talente.

Nascut la Praga, Jir Kylin s-a consacrat la scara internationala in 1978, an in care a si fost numit director artistic al Nederlands Dans Theater. In cea de a doua jumatate a anilor '80, viziunea sa artistica s-a indepartat de lirism, capatand accente abstracte si, adesea, suprarealiste, manifestate in balete. Pe langa distinctii, Kylin si compania sa au primit numeroase premii in intreaga lume, dintre care diferitele premii "Angel" ale Festivalului de la Edinburgh, premiul "Sir Laurence Olivier" si premiul "Nijinsky merita o mentiune speciala.