Daca nu ar fi fost succesul neasteptat al noului roman - ale carui drepturi de ecranizare au fost vandute cu sase luni inainte ca volumul sa apara pe piata - identitatea lui Joe Hill ar fi ramas un secret.

Hill a fost atat de hotarat sa-si croiasca singur drum prin lumea literara, incat a renuntat sa-si asocieze numele cu cel al renumitului sau tata, si si-a ascuns identitatea sub un pseudonim, timp de opt ani.

Akiva Goldsman, scriitorul hollywoodian si producatorul care a cumparat drepturile de ecranizare ale cartii, a jurat ca nu a avut nici cea mai mica idee ca este vorba despre fiul lui Stephen King Jr, si ca nu a aflat decat dupa ce "s-a uscat cerneala pe contract".

Insa deja s-au schimbat cel putin doua lucruri: odata ce Hill si-a creat un nume propriu printre scriitori, el nu mai are nevoie sa-si asunda adevarata identitate. Iar celalalt lucru ar fi fost un "amanunt" care, cu timpul, nu ar mai fi putut fi ignorat: odata cu inaintarea in varsta, acesta a inceput sa semene izbitor cu tatal sau.

Asa cum deja mai multe persoane au observat, fotografia sa de pe ultimul roman, Heart Shaped Box, in care Hill are parul valvoi si barba, seamana extraordinar cu fotografia tatalui sau de pe romanul Danse Macabre, publicata in 1981, cand King avea aceeasi varsta cu cea pe care fiul sau o are acum.

Au mai circulat zvonuri pe Internet despre legatura de rudenie a celor doi, insa nu a existat nici o declaratie oficiala.

"Am vrut cu adevarat sa ma ridic sau sa cad pe propriile picioare, pe meritele mele. Faptul ca nu s-a stiut cine sunt m-a ajutat foarte mult, adica am putut sa gresesc in particular, fara multa valva" a declarat Hill.

Unul dintre motivele pentru care Hill a dorit sa se cufunde in anonimitate a fost o intamplare pe care a trait-o pe cand avea doar 12 ani. Atunci, el a publicat un eseu intr-un ziar local din Maine, orasul unde a crescut.

Ulterior, a realizat ca eseul era scris prost si ca a fost publicat numai pentru ca, asa cum zisese redactorul sef, era fiul unui scriitor faimos.