Corneliu Porumboiu a urcat de mai multe ori, luni seara, pe scena Palatului Bragadiru (locatia de desfasurare a primei editii a Galei Premiilor Gopo), in calitate de scenarist, regizor si producator, pentru a ridica, de fiecare data, cate o statueta ce intruchipa "Omuletul" lui Ion Popescu-Gopo, cel care aducea acasa de la Cannes, cu 50 de ani in urma, Premiul Palme d'Or, pentru "Scurta istorie". Lung-metrajul de debut al lui Porumboiu - "A fost sau n-a fost" - si-a mai adaugat in portofoliul destul de galonat si pana la aceasta gala premiile pentru "cel mai bun lungmetraj", regie, scenariu si actor in rol principal - Ion Sapdaru.
"Ca orice scenarist, trebuie sa-mi multumesc mie, celor doua pachete de tigari pe care le fumez pe zi, celor trei cesti de cafea si trebuie sa-i multumesc, de asemenea, sotiei mele care trebuie sa asculte varianta dupa varianta de scenariu", a spus Porumboiu la primirea trofeului pentru scenariu.

Intors pe scena la finalul Galei, pentru a ridica trofeul pentru cel mai bun lungmetraj, el si-a completat discursul cu multumiri pentru familie, propriul sau Consiliu National al Cinematografiei. Tot patru trofee a castigat si lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii". Aplaudat in picioare, Lucian Pintilie a primit Premiul pentru Intreaga Opera - acordat unei personalitati cu greutate in cinematografia autohtona - de la Victor Rebengiuc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.