Aspirina, in doze moderate, reduce net riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare la femeile mature, potrivit unui studiu recent, relateaza AFP.

Acest studiu, efectuat timp de 24 de ani pe un esantion de 79.439 de femei, arata ca cele care au luat aspirina in doze mici si moderate si-au diminuat riscul de deces cu 25% in comparatie cu celelalte.

Riscul de deces din cauza unor boli legate de inima sau din cauza unui cancer, principalele cauze ale mortalitatii femeilor din SUA, a scazut cu 38%, respectiv 12%, in grupul femeilor care au luat aspirina, precizeaza studiul aparut in Archives of Internal Medicine. Potrivit lui Andrew Chan,
principalul autor al studiului, "utilizarea aspirinei pe o perioada cuprinsa intre unul si cinci ani este asociata unei scaderi importante a mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare".

Acest cercetator de la Scoala de Medicina a Universitatii Harvard a precizat, totusi, ca rezultatele nu au fost observate decat la doze mici si moderate de aspirina. De asemenea, efectele medicamentului sunt mai importante la femeile mature si la cele care prezinta riscuri cardiovasculare mai mari. "In schimb, o neta diminuare a riscului de deces de cancer nu a fost observata inainte de zece ani de utilizare a aspirinei", a adaugat Chan.

Dintre cele 79.439 de participante la studiul inceput in 1980, 45.305 nu au luat aproape niciodata aspirina, 29.132 au utilizat doze mici sau moderate (intre unul si 14 comprimate de 325 de miligrame pe saptamana), iar 5.000 au luat peste 14 comprimate pe saptamana. Autorii avertizeaza, totusi, ca aspirina nu trebuie administrata preventiv, fara acordul unui medic. Aspirina este cunoscuta pentru proprietatile sale anticoagulante, ceea ce explica rolul ei in reducerea riscurilor cardiovasculare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.