1) Negocierea salariului in cadrul interviului de recrutare
Cateva recomandari:
- Adunati informatii in legatura cu intreprinderea

Aceste informatii sunt necesare pentru a fi capabili sa evaluati ceea ce intreprinderea poate sa va ofere. Interesati-va in legatura cu cifra de afaceri a intreprinderii, cresterea sa economica, perspectivele de viitor in sectorul respectiv, asupra salariilor practicate de concurentii directi sau din studii salariale publicate in presa sau pe Internet.

- Informati-va in legatura cu postul
Ce post vi se propune, descrierea diferitelor sarcini, ritmul de munca, programul de lucru, responsabilitatile... In acest mod veti fi mai in masura sa negociati salariul pe care il veti cere.

- Evaluati-va in mod just potentialul
Puneti-va intrebarea urmatoare: "Cat valoreaza competentele si experienta mea?". Ar trebui sa fiti capabil sa raspundeti la aceasta intrebare inaintea interviului si inainte de a propune o negociere. Este de preferat sa obtineti informatii inainte in legatura cu salariile propuse pentru acest tip de post. Veti gasi aceste informatii in presa specializata, pe Internet, pe langa serviciile publice ale fortelor de munca si, bineinteles, privind mai indeaproape salariile propuse in ofertele de munca.

Experienta, competentele si nivelul de responsabilitate sunt parametrii care pot face diferenta in momentul in care salariul propus osci-leaza intr-un anumit interval.
Atentie totusi: nu dati o cifra intamplatoare pentru ca va trebui sa va justificati pretentiile.

- Nu incepeti interviul direct cu discutia privind salariul
Este vorba de un principiu de baza: abordati aceasta chestiune doar la sfarsitul interviului. Prima parte a interviului trebuie sa va prezinte candidatura intr-o lumina cat mai favorabila, de aceea trebuie sa abordati in primul rand punctele care vor pleda in favoarea dv. In plus, chestiunea salariului este in general abordata de recrutor. Totusi, daca recrutorul va solicita un salariu maxim si unul minim, incercati sa prezentati totul in asa fel incat chiar si cel minim sa fie acceptabil pentru dv.In cazul in care salariul nu este negociabil, incercati sa negociati alte avantaje (prime, promovare mai rapida).

Principiile negocierii
- Dialogul
Negocierea se face mai ales prin dialog. In timpul interviului, rolul candidatului este complementar rolului recrutorului. Dialogati deci, cautand sa gasiti un limbaj comun

- Incercati sa convingeti
Va cunoasteti diversele atuuri (competente, calitati, experiente, disponibilitate...) si nu ezitati sa le puneti in valoare pentru a va putea negocia cat mai just salariul. Fiti pragmatic si prezentati-va ca o sursa potentiala de castig pentru intreprindere. Daca veti aborda cifre concrete veti fi cu atat mai convingator. Oricare ar fi meseria pe care o practicati, nu ezitati sa vorbiti despre experientele anterioare prezentand cifre si rezultate cuantificabile.