Producatorii si importatorii de electrocasnice nu vor plati o asa-numita "taxa verde", dar vor trebui sa depuna garantii bancare pana cand isi vor pune la punct sistemul de colectare si reciclare a electrocasnicelor vechi.

In Romania ar trebui sa functioneze, de la 30 aprilie, un sistem de colectare si reciclare a produselor electronice si electrocasnice vechi.

Potrivit unei directive a Uniunii Europene colectarea acestor deseuri trebuie facuta intr-o cantitate de cel putin 4 kilograme anual pe cap de locuitor.

Ceea ce, spun specialistii, este deocamdata irealizabil pentru o tara ca Romania.

Agentia Nationala de Protectie a Mediului spune ca va introduce un sistem de garantii pentru a se asigura ca producatorii sau importatorii de asemenea obiecte se vor achita de obligatia care devine legala de a colecta si recicla electronicele si electrocasnicele uzate.

Aceste obiecte sint deseuri poluante, nocive pentru mediu daca nu sint reciclate sau tratate in mod special.

In loc de taxa, garantii bancare

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului spune ca statul nu va impune o taxa ecologica producatorilor si importatorilor de produse electronice si electrocasnice.

Gestionarea acestui tip de deseuri intra in responsabilitatea lor si a asociatiilor specializate pe care acestia si le formeaza, spune Ioan Gherghes, presedintele ANPM.

"Asociatiile acestea colective sunt constituite din producatori si importatori. ei sunt in Consiliul de Administratie, ei se organizeaza - noi nu avem nici o interferenta aici."

"Impulsul care va da cresterii responsabilitatii producatorilor si importatorilor va fi reprezentat de o garantie financiara pe care statul roman o va impune intr-un cuantum care depinde de tipul de aparat, de cantitatea importata."

Aceasta garantie va fi retinuta pana cand producatorul sau importatorul dovedeste ca si-a pus in functiune mecanismul de colectare si reciclare, a mai explicat Ioan Gherghes.

Garantia ceruta firmelor importatoare sau producatoare de electronice si electrocasnice va fi depusa, potrivit spuselor lui Ioan Gherhes, la o banca si ea poate fi oprita de stat numai daca la termenul de raportare - care va fi in aprilie 2008 - se constata ca firma nu si-a indpelinit obligatiile de colectare si reciclare a deseurilor.

Pina in aprilie 2008 s-a stabilit o norma de 3 kilograme de asemenea deseuri pe cap de locuitor, cu un kilogram mai putin decit prevad normele europene.

Urmeaza a se vedea daca si aceasta norma poate fi indeplinita.

Mentalitati

Valentin Negoita, presedinte al asociatiei Eco Tic, constituita de mai multe companii de produse electronice si electrocasnice, spune ca in toata Europa Centrala si de Est, planul anual de 4 kg de asemenea deseuri pe cap de locuitor s-a dovedit prea ambitioasa.

"In toate aceste tari, raportarile de pana acum arata o cifra de maximum 1 kg pe cap de locuitor. Atat se poate!"

In Romania va fi cel putin la fel de greu, este de parere Valentin Negoita. Un motiv ar fi ca achizitionarea masiva de obiecte electrocasnice noi a inceput, practic, in jurul anului 2003, odata cu usurarea conditiilor de creditare. Prin urmare, gospodariile multor romani nu se vor desparti curand de aceste obiecte electrocasnice.

Alte motive tin de "insuficienta, daca nu chiar de inexistenta punctelor de colectare in toate municipiile, dar si de mentalitatea diferita a populatiei privind proprietatea".

Oamenii tin mai mult la obiecte si le pastreaza timp de mai mult ani, iar atunci cand se decid sa se desparta de ele, se despart dandu-le mai departe unor persoane apropiate, a declarat la BBC Valentin Negoita.

Iata ce au raspuns cativa bucuresteni, intrebati despre despartirea de televizoare sau frigidere vechi:

"Fiecare se descurca cum poate. Eventual, le duci la tara".

"Lucrurile vechi sunt pe sistem donatie - deci se numeste facere de bine".

"Daca as sti ca se aduna undeva, l-as preda. Dar daca nu, il scot in fata blocului si sa il ia astia de la Rosal, Rebu sau cine-o vrea. Nu stiu la ora asta o alta solutie".

Solutii

Atit presedintele Eco Tic, cit si presedintele Agentiei Nationale de Mediu spun ca normele de deseuri colectate pe an trebuie rediscutate cu Comisia Europeana.

Sistemul care se doreste a fi infiintat prevede ca atunci cind cineva isi cumpara un nou frigider sa poata preda vechiul aparat celor care i l-au adus pe cel nou.

De asemenea, televizorul poate fi dus de cumparator direct la magazinul de unde vrea sa-si cumpere unul nou.

Pretul eliminarii acestor deseuri va fi insa inclus in forma explicita in costul tuturor produselor electrocasnice sau electronice noi, ceea ce ar putea duce la scumpirea acestora, incepand de luna viitoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.