Fondurile pentru medicamente compensate si gratuite sunt aproape epuizate * Mai multe farmacii din tara au oprit eliberarea medicamentelor compensate si gratuite

Mai multe farmacii din tara nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite deoarece fondurile repartizate pentru eliberarea acestora s-au epuizat. "Trebuie sa se inteleaga ca nici un contabil sau statistician nu poate anticipa numarul imbolnavirilor. De aceea, fondurile banesti care ni se repartizeaza de la buget nu trebuie limitate in functie de alte pretinse prioritati", a declarat, ieri, Dana Paraschivan, presedintele Colegiului Farmacistilor Mehedinti. In conditiile in care farmacistii ameninta cu blocarea livrarilor de compensate, iar medicii se tem sa prescrie produsele cu pret redus, bolnavilor nu le ramane decat sa ia cu asalt farmaciile. Toata lumea cauta solutii pentru ca, in sfarsit, sa fie dati Sanatatii niste bani din fondurile care, de fapt, apartin Sanatatii. Plafoanele la medicamentele compensate si gratuite pentru anul 2005 sunt asa de mici incat, la sfarsitul lunii martie, sumele de bani alocate ar putea fi epuizate in intregime, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR).

Autoritatile isi arata disponibilitatea pentru rezolvarea crizei. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, si-a inceput mandatul promitand o politica a medicamentului in care compensatele si gratuitele sa fie gasite in farmacii 24 de ore din 24 si 365 de zile pe an. Au trecut mai bine de doua luni si, probabil, primele solutii ar putea fi puse in practica peste alte doua, adica, dupa cum a spus Cinteza, "la sfarsitul primaverii si inceputul verii".

Autoritatile cauta solutii

In 2004, au fost cheltuite mii de miliarde de lei din banii sanatatii pentru 2005. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a avut alocate, pentru 2004, 13.400 de miliarde de lei pentru medicamente, iar valoarea produselor compensate si gratuite acordate peste contract este de 3360 de miliarde de lei. Ca sa se supuna deciziei fostului Executiv si sa elibereze neconditionat retetele compensate cu 90% si peste valoarea contractului, farmacistii au fost amenintati cu desfacerea contractului cu casele de asigurari de sanatate. Asa s-a ajuns ca autoritatile sanitare sa aiba de plata, in 2005, datorii de 6800 de miliarde de lei din anul precedent, suma care include si cele aproape 3500 de miliarde de lei, peste valoarea contractelor.

Autoritatile de acum au anuntat ca vor fi recalculate preturile la medicamente prin ajustarea in raport de cursul valutar. In plus, noile liste cu medicamente compensate si gratuite vor fi mai bine gandite, astfel incat sa se incadreze in banii existenti; iar sistemul de achizitii publice va fi ameliorat, ceea ce ar putea aduce o reducere cu 10% a valorii contractelor.

De asemenea, nimeni nu va mai avea dreptul sa livreze medicamente peste valoarea contractului. Pentru ca situatia sa nu se mai repete, ministrul Sanatatii a emis si un ordin privind evaluarea manageriala, dar si sanctiunile aplicate celor care nu respecta termenii contractuali. In plus, vor fi stabilite plafoane de prescriptie si protocoale terapeutice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.