Afacerea cu embrioni "expediati prin posta" - care s-a desfasurat in Bucuresti, timp de cel putin doi ani, la adapostul lipsei unei legislatii clare - e acum sub lupa autoritatilor. Procurorii si politistii au un plan de ancheta, Colegiul Medicilor se pregateste sa ia o decizie in ce-i priveste pe doctorii care lucrau la clinica Global Art, iar tot mai multe tinere ce se considera victime ale "fabricii de copii" incep sa vorbeasca. in acest scandal, donarea de ovule s-a transformat dintr-o practica legala intr-una controversata. si totul porneste de la bani. Suspiciunile legate de clinica Global Art au izbucnit o data cu sesizarea facuta de Societatea Britanica pentru Fertilitate. Englezii atentionau ca in capitala Romaniei exista un centru medical care traieste din comertul cu ovule fecundate. Mai precis, contra unor sume de bani, cupluri sterile din strainatate aveau o sansa sa aiba copii. Sperma congelata a barbatului era trimisa la Bucuresti pentru fecundarea unor ovule donate de tinere romance.

Embrionii erau apoi trimisi cuplului respectiv. Doctorul israelian Illya Barr, reprezentantul Global Art (firma inregistrata la Bucuresti de o societate din Insulele Virgine), a recunoscut unui reporter BBC ca le platea pe fete cu 200 de dolari pentru o donare si ca pentru 12 embrioni fertilizati cuplurile din strainatate plateau 13.000 $. Clinica era, deci, una profitabila. Un calcul simplu ne arata ca la o suta de donatoare (in cazul in care acestora le erau extrase cel putin 12 ovule), firma castiga peste un milion de dolari. De la Registrul Comertului reiese insa ca Global Art mergea in pierdere. Lucru curios, daca tinem cont de spusele dr. Barr si de marturisirile unor donatoare, care vorbesc despre sute de tinere care au donat ovule. Sub semnul intrebarii este pus si profesionalismul medicilor de la Global Art, din moment ce exista cazuri in care donatoarele au ajuns la spital cu tot felul de complicatii. si, in sfarsit, ciudata e si secretomania medicilor, despre care mai multe fete vorbesc.

Ele spun ca nu aveau voie sa povesteasca ce anume se intampla la centrul medical. Colegiul Medicilor - care se ocupa strict de activitatea doctorilor si asistentelor in aceasta ancheta - a aflat putine lucruri. De pilda, la clinica au fost gasite doar doua contracte incheiate intre Global Art si donatoare. Totusi, mai multe victime ale "fabricii de copii" spun ca sute de fete au donat ovule. Reactia autoritatilor romane a fost una intarziata, in acest caz, pentru ca firma Global Art - acuzata de presa britanica - nu se regasea pe lista celor autorizate de Directia de Sanatate Publica.

Doar cand s-a facut legatura intre Global Art si clinica de pe strada Olimpului, inspectorii sanitari au mers acolo. Degeaba insa. La Global Art era doar portarul, iar acesta nu a dat voie echipei de control sa intre. in aceeasi zi, reporterii Libertatii au mers la sediul de pe Olimpului si au stat de vorba cu mai multi vecini, care au povestit ca de cateva zile "strainii" care lucrau la clinica incepusera sa apara numai dupa lasarea intunericului. Abia dupa cateva zile, inspectorii au facut controlul. Colegiul Medicilor a reusit sa o audieze pana acum pe doctorita Ioana Ghionescu, unul din administratorii firmei Global Art. Pe de alta parte, anchetatorii - Parchetul si Politia Capitalei - au intocmit un plan pe care il urmeaza. Totul pare insa de durata. (Madalina Patra)

O alta tanara rupe tacerea

Povestea Mariei - fata de 19 ani care s-a imbolnavit dupa ce a donat ovule - prezentata de Libertatea in exclusivitate, a determinat o alta tanara sa vorbeasca despre o experienta asemanatoare. Ioana, cum am numit-o noi, are 23 de ani, e casatorita si are un copil. Acum doi ani a mers pentru prima data la Global Art si de atunci a donat ovule de trei ori. "Prima data nu au fost probleme. A doua oara insa au aparut complicatiile: aveam din senin noduli la sani si ovare marite", ne-a spus Ioana. Fata stie zeci de femei care au donat ovule la Global Art si spune ca multe au avut apoi probleme de sanatate. Ioana a reusit sa intre la clinica pe baza de recomandare: "Mi-au facut analize, m-au cantarit, m-au masurat". Ioana spune ca a mers si a treia oara, pentru ca avea mare nevoie de bani si ca, de fiecare data, semna contractul cu Global Art imediat dupa extractie cand era inca sub efectul anesteziei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.