La fel precum cele de sange sau de urina, testele de saliva ar putea intra, in curand, in randul analizelor uzuale, dupa ce cercetatorii americani au pus la punct un sistem prin care acest fluid "banal" poate fi citit ca indicator de sanatate. Simplu si ieftin, examenul va permite identificarea semnelor incipiente ale unor boli grave, precum cancerul.

Dr. David T. Wong, director al Institutului de Cercetari Dentare, de la Universitatea din California, a prezentat noua metoda de analiza la congresul de specialitate desfasurat saptamana trecuta la New Orleans. Este vorba, practic, de o scanare a fluidului bucal, cu ajutorul unor echipamente medicale realizate in colaborare de U.S. National Institute of Dental and Craniofacial Research si Scripps Research Institute.

Specialistii au configurat un "alfabet de diagnosticare", cu ajutorul caruia anumite modificari ale compozitiei salivei sunt interpretate ca semne ale unor anumite boli. Codurile de interpretare pornesc de la doua indicii: proteinele salivare si asa-numitii mesageri salivari (mRNA), molecule care participa la formarea proteinelor. Au fost identificate, pana acum, mai bine de 1500 de proteine si aproximativ 3000 de molecule mRNA, reusindu-se diagnosticarea precoce si precisa, cu ajutorul lor, a cancerului oral si a bolii autoimune numita sindromul Sjogren (cand globulele albe din sange ataca glandele salivare si lacrimale, generand uscaciunea extrema a gurii si ochilor).

Si cum aceste maladii fac anual milioane de victime, in intreaga lume, depistarea lor timpurie le poate asigura suferinzilor o durata de supravietuire crescuta. Saliva a mai fost deja utilizata pentru detectarea pojarului, a oreionului, rubeolei, hepatitei (A, B si C), a cancerului de san, a maladiei Alzheimer si a fibromului chistic, insa metoda nu a fost extinsa, din varii motive.

In 2004, autoritatile americane au aprobat folosirea acestui tip de test pentru depistarea HIV, virusul care provoaca SIDA. Si tot fluidul bucal ar putea sta la baza detectarii consumului de droguri si a abuzului de alcool. Potrivit doctorului Wong, se incearca extinderea grabnica a acestei analize simple, astfel incat, pana in 2011, ea sa devina uzuala, in cabinetele stomatologice, clinici si spitale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.