Istoricul Dan Motreanu, actualmente ministru al agriculturii, a anuntat ieri populatia ca, in preajma Pastelui, cetateanul care va dori sa-si taie si el un miel, va trebui sa ceara concursul politistului de proximitate, sub ochii caruia e musai sa se comita ritualul sacrificarii.

Drept urmare, domnul Motreanu a si cerut sprijinul Ministerului de Interne, care va trebui sa-si disloce fortele din obiective, pentru a veghea ca nemiloasa taiere a mieilor sa se comita musai sub ochii vigilenti ai prietenilor nostri, politistii. Asta chiar ca e o decizie istorica a ministrului agriculturii, care‚ ne conduce, dupa cum se vede, la europenizarea drobului.

Ministrul agriculturii Dan Motreanu a solicitat sprijinul Ministerul Administratiei si Internelor in vederea asigurarii conditiilor optime pentru sacrificarea mieilor, in conformitate cu normele sanitar-veterinare, a informat, vineri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Ministrul agriculturii Dan Motreanu a cerut ajutorul MAI, astfel incat sacrificarea si comercializarea mieilor de Paste sa se desfasoare potrivit normelor impuse de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)."De modul in care Directiile Sanitar Veterinare vor colabora cu primariile depinde aprovizionarea in bune conditii a consumatorului cu miel, de Paste", a spus Dan Motreanu.Ca urmare a solicitarii primite de la Motreanu, secretarul de stat in MAI, Victor Paul Dobre, a transmis prefecturilor dispozitia de a colabora cu Directiile Veterinare, in perioada premergatoare sarbatorilor de Paste..Ciobanii care doresc sa vanda miei de Paste trebuie sa gaseasca un transporator autorizat dar, pana atunci, sunt obligati sa-si inregistreze stana la Directia Sanitar Veterinara din judet. Aceasta inregistrare se obtine pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca in stana sunt respectate normele sanitar-veterinare.In ceea ce priveste comercializarea carnii de miel, ANSVSA a anuntat, recent, ca este obligatoriu certificatul de sanatate publica veterinara si marca de sanatate. Sacrificarea mieilor in abator este obligatorie in cazul comercializarii, iar pentru autoconsum proprietarul isi poate sacrifica animalul in gospodarie. In acest caz, proprietarul trebuie sa fie asistat de un medic veterinar, care sa verifice daca normele de igiena sunt respectate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.