Mai multe rapoarte arata ca in Romania au aparut in 2005 peste 25.000 de cazuri noi de TBC. Iar in fiecare an apar peste o suta de cazuri noi de TBC la fiecare o suta de mii de locuitori, ceea ce situeaza tara pe primul loc in Europa.

Numarul cazuriIor este insa in scadere fata de anii anteriori. Totusi Romania ramane tara cu cele mai multe cazuri fata de restul Europei.Coordonatorul Programului National de Control al Tuberculozei conf. dr. Constantin Marica spune ca numarul cazurilor este de 10 ori mai mare decat media europeana.Se adauga si aparitia unor cazuri rezistente la tratament, in proportie de 2% la cazurile noi si de peste 11% in situatia recidivelor.Constanta, Giurgiu, Neamt - sunt judetele cu cele mai multe cazuri.

De ce s-a ajuns aici?

Profesorul doctor Paul Ioan Stoicescu spune ca "daca tuberculoza nu scade nu inseamna ca doctorii nu-si fac datoria. Oricat ar lucra ei, daca saracia nu scade vor fi probleme in continuare.""Sunt multi deja infectati. Astia nu sunt bolnavi. Daca sunt saraci, daca nu mananca, daca muncesc mult ei vor face mai curand tuberculoza decat cei care mananca si sunt bogati", spune profesorul Stoicescu.

Tuberculoza e supranumita si boala saraciei. Pe langa saracie, lipsa de informatii, faptul ca nu stim sa ne prevenim si nici sa ne tratam face ca boala sa se raspandeasca rapid.In urma cu cativa ani, cand s-a infiintat un centru TBC la Scornicesti, localnicii au iesit in strada speriati ca se vor imbolnavi cu toti. Programele de prevenire au fost ca si inexistente.In ultimii ani, ministerul sanatatii a alocat circa 50 de miliarde pe an pentru tratarea TBC.

Profesorul Stoicescu spune ca banii sunt insuficienti, avand in vedere ca, de multe ori, bolnavii sunt tratati in spitale care sunt ele focare de infectie.Recent autoritatile romane au descoperit doua focare de tuberculoza. Unul dintre ele la Ineu, judetul Arad, acolo unde intr-o fabrica 24 de muncitori au fost infectati.Un al doilea focar este la Falticinei in Suceava, acolo unde sunt bolnave 7 persoane. Ministerul Sanatatii a anuntat ca va face un control pentru ca alocase bani pentru prevenirea bolii in ambele judete.

Campanie anti-tuberculoza

Organizatia Doctors of the Worlds a incheiat o campanie de lupta impotriva tuberculozei in Romania.Programul a durat 3 ani si a curprins, printre altele, si pregatirea mai multor educatori din randul romilor, avand in vedere ca cele mai multe cazuri de tuberculoza se inregistreaza in randul reprezentantilor din comunitatile sarace ale acestei etnii.

Sambata este ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei, iar organizatia Doctors of the Worlds a lansat un clip publicitar care sa atraga atentia opiniei publici

Cantaretul Mihai Margineanu a acceptat sa faca clipul pentru prevenirea tuberculozei, dupa ce a vazut la televizor o stire despre bolnav de TBC care a murit, pentru ca a intrerupt tratamentul, pentru ca nu mai avea bani sa plateasca medicul, in conditiile in care tratamentul este gratuit."in fiecare cantare de-a mea la sfarsit le zic oamenilor ca daca aud de cineva bolnav de tuberculoza sa se duca la doctor, ca tratamentul e gratuit si nu doare.""Am un prieten actor, a fost bolnav de tuberculoza si-a stat sase luni in casa si s-a vindecat. S-a vindecat usor-usor, tratamentul a fost bun si e om normal din nou", a spus cantaretul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.