Cu un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) in valoare de 200 milioane euro pe o perioada de 20 de ani, statul roman va incepe consolidarea, restaurarea si modernizarea a 19 institutii de cultura din tara.

Proiectul, cel mai important program de finantare din ultimii 18 ani, a fost lansat oficial, ieri, de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului (UMP).

Prima etapa a programului va presupune reabilitarea a 23 de monumente istorice care apartin de 14 institutii de cultura, pe o perioada de aproximativ trei ani. Primele imobile vizate cu valoare de patrimoniu sunt: Muzeul National de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul Antipa, Muzeul Taranului Roman, Opera din Bucuresti, Palatul Culturii din Iasi, Teatrul National din Cluj si Muzeul Brukenthal din Sibiu. Autoritatile spun ca programul de reabilitare este finantat de BDCE, conform unui acord-cadru de imprumut in valoare de 78,2 de milioane de euro, semnat la Bucuresti la 12 decembrie 2006 si la Paris, 6 zile mai tarziu. Potrivit Mediafax, fondurile reprezinta prima transa a unui imprumut in valoare totala de 200 de milioane de euro. Implementarea acestei sume va fi efectuata de UMP, organism recent infiintat la nivelul MCC, condus de Bogdan Trambaciu. In prezent, UMP isi completeaza echipa pentru a putea derula proiectul. "Primii bani vor veni in aproximativ doua luni de zile", a spus Trambaciu. El a precizat ca fondurile vor fi acordate atat pentru studii de fezabilitate si proiectare acolo unde este necesar, cat si pentru continuarea lucrarilor, in cazul in care acestea au fost demarate deja.

Infrastructura culturala, depasita

Totodata, in aproximativ doua luni, va fi aprobata o noua transa a imprumutului intre Romania si BDCE, in valoare de 116,2 milioane de euro, suma destinata restului de cladiri - sedii de institutii culturale din subordinea MCC care nu sunt clasate ca monumente istorice. Acesti bani vor fi folositi pentru: Biblioteca Nationala a Romaniei, Teatrul National Bucuresti, Palatul Cantacuzino si Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

"Este un program care va schimba fata acestor institutii de elita ale tarii - opere, muzee, filarmonici, teatre - tot ce are mai de pret din punct de vedere institutional cultura romana, in subordinea Ministerului Culturii. In prezent, infrastructura culturala este depasita", a subliniat ministrul.
Contributia Romaniei la proiect reprezinta aproximativ 20% din valoarea totala si provine din fonduri prevazute special de Ministerul Finantelor Publice pentru anul acesta si anii urmatori. Ministrul Iorgulescu a apreciat ca primele lucrari de reabilitare si consolidare ar putea incepe in iunie-iulie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.