Saptamina aceasta la Sibiu s-au prezentat filme documentare, a inceput Festivalul International al Muzicii Electronice si de Computer, Siberfest 2007, si s-a deschis expozitia „Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)“.

Filmele documentare s-au dovedit a fi, intr-un oras cu traditie si istorie cum este Sibiul, foarte atragatoare. Pe 21 martie, in cadrul studioului de film ASTRA, a fost prezentat un documentar semnat de Florin Iepan, numit "Sapte povestiri de dincolo. Strigoii".

Pentru cei care cunosc Transilvania si istoria ei este usor de inteles de ce Bram Stoker a plasat aici actiunea romanului sau despre contele vampir Dracula, e de parere Florin Iepan. Incepind cu mijlocul secolului al XVII-lea, trimisii speciali ai Coroanei Habsburgice au incercat sa dezlege misterul unor ritualuri ciudate practicate de localnici, menite a-i rapune pe cei intorsi din morti, pe strigoi. Oamenii ii dezgropau pe cei considerati strigoi si le infigeau tepuse in inima, apoi le dadeau foc, intr-un ritual practicat si astazi. Autorul a adunat dovezi despre numeroase cazuri de strigoi care ii bintuie pe cei vii, omoara animalele si isi terorizeaza familiile. In Transilvania sint cautate raspunsuri la intrebarile eterne ale umanitatii despre viata si moarte, real si imaginar, paranormal si supranatural si despre demonii trecutului.

"Dimensiunea existentei noastre incepe sa fie pusa sub semnul intrebarii, iar raspunsul se afla undeva dincolo", spune Florin Iepan, care, cu acest film, si-a facut mina pentru cel mai recent documentar al sau, "Bela Lugosi. Vampirul cazut".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.