Profesia, asta a fost raspunsul a 55% dintre tinerii sondati de Institutului de Stiinte ale Educatiei. Majoritatea tinerilor din Romania cred ca reusita in viata tine de succesul in profesia pe care si-o aleg, in schimb, adultii si varstnicii sunt de parere ca reusita in viata consta in a avea o familie si abia apoi in a reusi in profesie.
In timp ce peste 55% dintre tinerii chestionati sustin ca pentru ei reusita in viata inseamna reusita in profesie, profesia este importanta numai pentru 29% dintre adulti, pentru care familia este pe primul loc atunci cand vine vorba de reusita in viata. Studiul mai arata ca numai 16% dintre tineri pun pe primul loc cinstea atunci cand sunt intrebati de valori, iar 29% dintre adulti sunt de aceeasi parere, pe cand peste 45% dintre varstnici sustin ca cinstea este valoarea pe care o pretuiesc cel mai mult. Daca ar fi sa-si faca o caracterizare, tinerii se vad iresponsabili, imaturi, dar in acelasi timp energici, dinamici, moderni si deschisi la tot ceea ce este nou. Adultii se vad cu un statut socio-ocupational precar, victime ale societatii de astazi care muncesc de pe o zi pe alta.

Varstnicii sustin ca sunt marginalizati, lipsiti de sprijin, bolnavi si saraci, cu multe griji. Acelasi studiu mai arata ca peste 57% dintre tineri cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani isi petrec timpul liber la intalnirile cu prietenii, in fata televizorului sau in fata calculatorului. Peste 46% dintre adulti si varstnici prefera sa-si peteaca timpul liber in fata televizorului si numai 26% dintre ei citesc ziare, carti sau reviste. Sondajul Institutului de Stiinte ale Educatiei a fost realizat in perioada mai-iunie 2006 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.479 de persoane. Marja de eroare este de plus,minus 5%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.