Ateneul Roman a devenit, miercuri seara, primul monument din Romania inscris oficial pe lista Patrimoniului European, dupa ce ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu a dezvelit o placheta aflata pe zidul cladirii pe care sunt inscrise cuvintele “Patrimoniu European”.

La manifestarea de miercuri seara, prilejuita de sarbatoarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene (UE), pe 25 martie au fost prezenti, printre alsii, ambasadorii Frantei, Germaniei, Italiei sau Olandei, dar si politicieni, printre care, Ion Iliescu sau Varujan Vosganian. "Sa nu uitam ca cei care au construit aceasta bijuterie a arhitecturii romane au dat «un leu pentru Ateneu»", a spus ministrul Iorgulescu dupa ce a dezvelit o placheta acoperita cu un steag al Uniunii Europene. "Dupa mai bine de 100 de ani de cand aceasta cladire a fost un simbol al culturii romanesti, acum a devenit si un simbol al culturii europene", a adaugat Iorgulescu. In urmatoarele luni vor fi amplasate plachete care sa marcheze inscrierea in lista Patrimoniului European si la Calea Eroilor, creata de Constantin Brancusi la Targu Jiu, Palatul Cantacuzino din Bucuresti, care gazduieste Muzeul National "George Enescu" si Cetatea Histria.

"Romania e campioana la numarul de monumente incluse in patrimoniul european", a spus miercuri, ministrul Culturii. Patrimoniul European nu include numai monumente istorice ci si locuri care au o insemnatate istorica, politica si culturala, care constituie un martor al istoriei Europei si care au o semnificatie deosebita pentru statele membre UE.

Printre monumentele inscrise in Patrimoniul European se numara abatia de la Cluny, casa in care s-a nascut unul dintre parintii fondatori ai Uniunii, Robert Schuman, curtea de onoare a Palatului Papilor de la Avignon (Franta), Acropole din Grecia, casa lui Goethe din Frankfurt (Germania) si biserica memoriala Sf Duh de la Javorca, din Slovenia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.