Agenti economici din domeniul turismului, din Mangalia, sunt tentati sa angajeze, in sezonul estival, forta de munca din regiunea Dobrici - Bulgaria, pentru ca, printre romani, nu gasesc personal calificat.
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Constanta, Emilia Murineanu, a declarat, miercuri, ca si in domeniul constructiilor se inregistreaza o criza de personal calificat si, cu toate ca AJOFM organizeaza cursuri de formare profesionala in diferite meserii, in functie de cerintele pietei fortei de munca, receptivitatea somerilor catre reconversia profesionala este destul de scazuta. Reprezentanta AJOFM a declarat, intr-o conferinta de presa, ca numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii februarie, in judetul Constanta, era 13.385, rata somajului scazand de la 4,7% la 4,4%, in decurs de o luna. Rata somajului inregistrata la inceputul anului trecut in judetul Constanta a fost 5,7%. Directorul AJOFM Constanta a declarat ca din numarul total al somerilor indemnizati si neindemnizati, 7.800 sunt femei iar 5.233 sunt persoane cu varsta peste 45 de ani.

Peste 500 de absolventi de facultate sunt in cautarea unui loc de munca, in timp ce numarul somerilor cu studii primare, gimnaziale si profesionale este de 10.604. In evidentele AJOFM sunt inregistrate 1.488 de locuri de munca vacante, din care 71 pentru persoane cu studii superioare si peste 1.000 pentru muncitori. In primele doua luni ale anului in curs au fost incadrate in munca aproximativ 1.200 de persoane aflate in evidentele AJOFM, dintre care 719 au fost angajate temporar in domeniul lucrarilor publice de interes comunitar. Numai 11 someri cu varsta de peste 45 de ani si-au putut gasi un loc de munca si 24 de absolventi de institutii de invatamant, 17 dintre ei fiind cu studii superioare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.